Nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos kviečia rinktis asmenybes, ne tik partiją

Artėjant Seimo rinkimams Aplinkosaugos koalicija ir VšĮ „Baltijos aplinkos forumas“ parengė ne tik rinkimuose į Seimą dalyvaujančių partijų aplinkosauginį įvertinimą, bet ir individualius kandidatų vertinimus partijų viduje. Nevyriausybininkai atkreipia dėmesį, kad dažnai toje pačioje partijoje nariai gali būti visiškai priešingų aplinkosauginių pažiūrų: vieni politikai – tikri aplinkosaugos aktyvistai, o kiti – nusistatę prieš aplinkosaugą. Todėl kviečia ne tik atsakingai rinktis gamtai ir klimatui draugišką partiją, bet ir reitinguoti aplinkosaugiškai motyvuotus politikus partijų viduje.
 
„Baltijos aplinkos forumo“ aplinkosaugos specialistė Eglė Vičiuvienė

Asmeniniai kandidatų vertinimai buvo parengti atsižvelgiant į tai, kaip portaluose www.manobalsas.lt bei www.zinaukarenku.lt politikai demonstravo aplinkosauginį nusiteikimą atsakydami į aktualius klausimus. Taip pat, į tai – kaip kandidatai, priklausę frakcijai Seime, balsavo už įvairius aplinkosaugai svarbius teisės aktų pakeitimus 2020 – 2024 metų kadencijoje.

„Žinoma, svarbu yra partijų programa ir jos aplinkosauginė ambicija, bet vien to nepakanka. Rengdami analizę pastebėjome, kad kai kurių partijų viduje tarp jos narių išryškėjo radikalūs skirtumai aplinkosaugoje. Tokia tendencija pastebėta beveik visose didžiosiose partijose – Demokratų sąjungoje „Vardan Lietuvos“, Lietuvos socialdemokratų partijoje, Tėvynės sąjungoje – Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdyje. Kai kurie politikai, kurie jau anksčiau užėmė svarbias pozicijas Vyriausybėje, aiškiai yra pademonstravę savo prieš aplinkosaugą nukreiptas pažiūras. Todėl kviečiame rinkėjus labai kritiškai vertinti visus kandidatus ir rinkimų metu juos tinkamai reitinguoti.“ – sako „Baltijos aplinkos forumo“ aplinkosaugos specialistė Eglė Vičiuvienė.

Ja papildo Aplinkosaugos koalicijos pirmininkė Lina Paškevičiūtė: „Skyrėme laiko analizuoti partijų rinkiminiuose sąrašuose esančių politikų aplinkosaugines nuostatas, kad galėtume pagrįstai rekomenduoti rinkėjams, kurie politikai verti jų balsų. Manome, kad reitingavimas yra svarbus demokratinių rinkimų įrankis, kuriuo kviečiame naudotis, kad aplinkosaugiškesni politikai būtų matomi savo partijose ir visuomenėje ir galėtų įgyvendinti aplinkosauginius tikslus.“ – komentuoja Aplinkosaugos koalicijos pirmininkė Lina Paškevičiūtė.
Aplinkosaugos koalicijos pirmininkė Lina Paškevičiūtė

Nevyriausybininkai tikisi, kad aplinkosauginiai politikų vertinimai padės pasirinkti, už ką balsuoti ir kviečia kiekvienam išsamiau susipažinti su kandidatais, giliau pasinagrinėti politikų pažiūras jiems svarbiais klausimai, klausytis debatų, aktyviai užduoti klausimus jų metų.

„Mūsų parengtas įrankis turėtų tarnauti kaip pagrindas kritiškai mąstančiam ir aplinkosaugiškai nusiteikusiam rinkėjui dalykiškai susiformuoti savo nuomonę. Manau, kad tikrai nepakanka vien susipažinti su partijų vertinimais, reiktų perskaityti ir detalesnę analizę, apibūdinančią kiekvieną partiją bei kandidatų asmeninius vertinimus. Reikia turėti omenyje ir platesnį kontekstą, pvz., įvertinti lyderio ar aplinkosaugos sritį kuruojančio politiko nuostatas, atsižvelgti kiek partija ar kandidatas turi realios patirties dirbti Vyriausybės sudėtyje.“ – koleges papildo „Baltijos aplinkos forumo“ direktorius Žymantas Morkvėnas.

Pavyzdys: Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ individualus kandidatų vertinimas, atskleidžiantis didelius skirtumus tarp kandidatų aplinkosuaginės pozicijos partijos viduje
 
Su detaliais vertinimais galima susipažinti https://bef.lt/rinkimai-2024/.