„Gero ūkininko čempionatas“ grįžta: dėl garbingo titulo varžysis ūkininkai ir seniūnijos

Pernai gausaus ūkininkų iš visos Lietuvos susidomėjo sulaukęs „Gero ūkininko čempionatas“ vyks ir šiemet. Registracija į čempionatą startuoja jau šiandien.

Atrankoje dėl geriausiojo titulo gali dalyvauti visi ūkininkai ir seniūnijos, kurios nori būti pripažintos kaip labiausiai skatinančios agrarinę aplinkosaugą. Registruotis į čempionatą gali tiek patys ūkininkai, tiek juos pastebėję ir įvertinę aplinkiniai.

„Pernai sulaukę daugiau nei 20 ūkininkų, susidomėjusių čempionatu, šiemet tikimės dar daugiau dalyvių, kurie savo pavyzdžiu geriausiai parodo, kad gamtą tausojantis ūkininkavimas yra perspektyvus. Tai aprėpia ne tik derliaus kiekį, bet ir etišką ūkininkavimą, kuris yra kertinis akmuo išsaugant biologinę įvairovę agrarinėje aplinkoje,“ – sako vienas iš „Gero ūkininko čempionato“ iniciatorių, Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas. 

„Gero ūkininko čempionate“ renkami penki ūkininkai, pelnysiantys čempionato ambasadorių titulą. Šie penki ūkininkai vėliau varžysis dėl  „Publikos simpatijos” titulo. Penkis ambasadorius atrinks aplinkosaugos ir žemės ūkio ekspertų komisija. Ji vertins ekonominius, socialinius ir aplinkosauginius darnaus ūkininkavimo aspektus. „Publikos simpatija” iš 5 pretendentų bus renkama viešu balsavimu, kuriame gali dalyvauti visi.

Seniūnijos varžysis dėl „Agrarinės aplinkosaugos čempionės” ir „Agrarinės aplinkosaugos spartuolės” apdovanojimų. 

Pernai čempionės titulą laimėjo Ignalinos rajono Didžiasalio seniūnija, kurioje deklaruota daugiausiai ploto žemės ūkio naudmenų agrarinės aplinkosaugos priemonėms. „Spartuole“ tapo didžiausią pažangą deklaruojant plotus agrarinės aplinkosaugos priemonėms per 2021-uosius metus padariusi Jurbarko rajono Šimkaičių seniūnija. 

„Kiekvieno ūkininko individualus indėlis į tvarų ūkininkavimą yra be galo vertingas, tačiau valstybė progresyvų ūkį turėtų skatinti ir didesniu lygmeniu. Seniūnijos, kurių santykis su ūkininkų bendruomene yra glaudesnis, yra puikus pavyzdys, kurį yra itin prasminga puoselėti ir dar labiau skatinti ateityje,”  – sako Ž. Morkvėnas. 

Visi norintieji dalyvauti „Gero ūkininko čempionate“ arba nominuoti kitus ūkininkus, turėtų užpildyti šią anketąAnketos priimamos iki birželio 25 d.  Seniūnijų konkursas vyks iki deklaravimo agrarinei aplinkosaugai laikotarpio pabaigos. Bus skaičiuojama, koks pokytis įvyko seniūnijoje per 2022 metus deklaruojant priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas” veikloms, įvertinant bendro ploto pokytį ir pareiškėjų skaičiaus pokytį.

Čempionatas vykdomas nacionaliniu lygmeniu, jį kartu organizuoja LIFE integruotojo projekto „Naturalit” partneriai – Aplinkos ministerija, Žemės ūkio ministerija, Nacionalinė mokėjimo agentūra, Aplinkos projektų valdymo agentūra ir VšĮ Baltijos aplinkos forumas. Organizuojant čempionatą bendradarbiaujama su analogiška airių iniciatyva „Farming for Nature”, todėl išrinkti čempionato ambasadoriai taps kuriamo tarptautinio tinklo nariais.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.