Mokymai organizacijų atstovams „Darni statyba: Kaip perkančiosioms organizacijoms išvengti pavojingų cheminių medžiagų, įgyvendinti žiedinės ekonomikos principus ir sumažinti ŠESD emisijas statant ar renovuojant pastatus?“

Pastatuose praleidžiame didelę dalį savo gyvenimo laiko, tad galime teigti, jog patalpų aplinka mus stipriai veikia. Patalpų oro kokybę nulemia ne tik vėdinimas, bet ir iš įvairių interjero elementų, baldų bei statybinių medžiagų išsiskiriančios cheminės medžiagos, tarp kurių yra lakiųjų organinių junginių, neigiamai veikiančių oro kokybę, bei kitų pavojingų cheminių medžiagų (pvz., bromintų antipirenų, perfluorintų medžiagų, kt.), kurias įkvepiame su dulkėmis. Natūraliai kyla klausimas, kaip išvengti šių medžiagų neigiamo poveikio, sumažinti jų patekimą į vidaus patalpų aplinką statybų/ renovacijos metu? 

 

Darni statyba siekia ilgaamžių pastatų, pastatytų su darniomis, atsinaujinančiomis ar lengvai perdirbamomis medžiagomis, kurios leidžia užtikrinti žmogui palankią vidaus aplinką, turi kuo mažesnį energijos suvartojimo pėdsaką ir nedaro neigiamo poveikio aplinkai. Darnūs pastatai projektuojami siekiant pagerinti energijos naudojimo efektyvumą, užtikrinti natūralų apšvietimą, ilgaamžiškumą ir gerą patalpų oro kokybę. 

Viešieji pirkimai (VP) – vienas pagrindinių įrankių, kaip savivaldybės ir kitos perkančiosios organizacijos galėtų išvengti pavojingų cheminių medžiagų statant ar renovuojant viešosios paskirties pastatus. VP taip pat gali padėti užtikrinti žiedinės ekonomikos principų įgyvendinimą statyboje ir sumažinti su statyba bei renovacija susijusias ŠESD emisijas. 

Renginyje susipažinsite su cheminių medžiagų problematika statyboje, darnios statybos principais ir jums bus pristatyti pavyzdžiai, kaip viešieji pirkimai buvo panaudoti darnių pastatų statybai ir renovacijai. Renginį pabaigsime diskusija “Kaip viešieji pirkimai gali padėti įgalinti darnią statybą Lietuvoje?”

Mokymai skirti: perkančiųjų organizacijų atstovams: pirkimo bei aprūpinimo padalinių vadovams ir specialistams, organizacijų darnumo specialistams. Į renginį taip pat kviečiami valstybės institucijų, savivaldybių atstovai, dirbantys viešųjų pirkimų, bei statybų, architektūros ar darnumo srityse.

Mokymų laikas: 2024 birželio 12 d., 9:00-13:00 val.

Vieta: Vilniaus miesto savivaldybė, Konstitucijos pr. 3 (20 aukštas), Vilnius.

Renginys vyks hibridiniu būdu. Dalyvaujantiems per nuotolį prieš renginį atsiųsime prisijungimo nuorodą.

Būtina išankstinė registracija.