Ką daryti, jei gavai pranešimą apie specialiąsias žemės naudojimo sąlygas?

Pastaruoju metu kilo didžiulis susirūpinimas, kai žemių savininkai gavo laiškus apie jų teritorijoje esančias pievas, pelkes ir šaltinynus. Tokiose teritorijose taikomos specialiosios žemės naudojimo sąlygos (SŽNS), realiai reiškiančios, kad šeimininkas negali šios svarbios ekosistemos sunaikinti, nes ji teikia viešąjį gėrį visiems piliečiams – valo vandenį, apsaugo dirvožemį nuo erozijos, padeda švelninti klimato kaitos padarinius, teikia namus vabzdžiams apdulkintojams ir kitoms rūšims, teikia kitas naudas.  

Parengėme trumpą atmintinę savininkams, gavusiems tokius informacinius pranešimus.  

 

Primename, kad Specialiosios žemės naudojimo sąlygos yra įteisintos jau daugiau nei 30 metų. Per šį laikotarpį keitėsi sąlygų teisinis statusas, formuluotės, tačiau jos jau galioja nuo 1992 metų ir tai nėra naujas įstatymas.   

Kilęs ažiotažas rodo, kad didelė dalis žemės savininkų apie šias sąlygas nežinojo ar nenorėjo žinoti. Bet nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės.     

Būtent tą žinojimo spragą ir ėmėsi spręsti Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, inicijavusi tokių pranešimų išsiuntimą.  

Ką daryti jei jūs gavote pranešimą apie specialiąsias žemės naudojimo sąlygas jūsų sklype? Iš principo nieko. Tai tiesiog pranešimas, apie jūsų valdose esančią gamtiniu požiūriu vertingą ekosistemą ir nuo seno galiojančius apribojimus siekiant ją išsaugoti. Galite pasižiūrėti, kur konkrečiai yra šios ekosistemos žemėlapyje https://biomon.lt/szns

Nors Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba nuveikė didžiulį darbą integruodama milžinišką kiekį duomenų ir parengdama žemėlapius, kuriuose išskirtos pievos, pelkės ir šaltinynai, pasitaiko ir neatitikimų tarp GIS duomenų ir realios situacijos. Apie tokius atvejus reiktų informuoti šią instituciją.  

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.