Konferencija Estijoje „Miškingų ganyklų išsaugojimas – Šiaurės ir Baltijos šalių patirtis“

Birželio 12-14 d. Estijoje, netoli Parnu vyko tarptautinė konferencija, skirta miškingų ganyklų išsaugojimui ir atkūrimui, kurioje dalyvavo „Naturalit“ atstovai iš Aplinkos projektų valdymo agentūros, Aplinkos ministerijos, Baltijos aplinkos forumo bei Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos.

Estijos ir Latvijos įgyvendinamo LIFE projekto „WoodMeadowLife“ organizuota tarptautinė konferencija, apjungusi 8 šalių patirtį, buvo skirta vertingų Europos Bendrijos svarbos buveinių – 9070 Medžiais apaugusių ganyklų ir 6530 Miškapievių – atkūrimui ir palaikymui. Renginio dalyviai dalinosi jų šalyse taikomomis praktikomis, mokslinių tyrimų rezultatais, vykdomų projektų pažanga, žemės savininkų ir valdytojų įtraukimo patirtimi ir metodais, savo patirtimi (teigiama ir neigiama) dalinosi ir ūkininkai, aktyviai atkuriantys ir palaikantys miškingas ganyklas. Justas Gulbinas iš Baltijos aplinkos forumo pristatė „Naturalit“ patirtį siekiant atkurti miškingas ganyklas projekto teritorijose.

Taip pat pasinaudojome galimybe apsilankyti Nedrema gamtos rezervate bei Puhtu-Laelatu rezervate, gyvai pamatyti šias miškingų ganyklų buveines ir pasidžiaugti paslaptinga ir pakylėjančia jų atmosfera bei šiuo metu žydinčiomis orchidėjomis. Pamatyti gerieji pavyzdžiai išties įkvepia, o konferencijos metu gauta informacija ir idėjos pravers sprendžiant dėl geriausių gamtotvarkos priemonių atkuriant ir palaikant miškingas ganyklas Lietuvoje.

Su konferencijos dalyvių pranešimais galima susipažinti čia: https://keskkonnaamet.ee/conference-keeping-wooded-meadows-nordic-baltic-practices.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.