Gamtininkai ir kultūros atstovai: naktinio matymo taikikliai – turtingų medžiotojų užgaida

Šiandien Seime vyks balsavimas dėl patikslintų Medžioklės įstatymo pataisų, leidžiančių medžioklėje naudoti naktinio matymo taikiklius. Gamtininkai ir kultūros atstovai Seimo narių prašo nepalaikyti vien medžiotojų komfortui reikalingo sprendimo.

„Dabar bent naktį žvėrys gali prisidengti tamsa ir pasislėpti nuo kulkų, kažkiek pailsėti. Įteisinus naktinius taikiklius ramybės periodo nebus jokio! Čia jums normali, lygi kova tarp beginklio žvėries ir išmaniosiomis technologijomis apsikarsčiusio dvikojo? Kokius šansus turi gyvūnas? Naktiniai taikikliai reikalingi tik jokių medžioklės įgūdžių neturintiems medžiotojams, kad galėtų patogiai įsitaisę prabangiuose visureigiuose išbandyti savo naujus žaisliukus ir juos testuoti su niekuo dėtais gyvūnais. Miškas jums ne šaudykla!“, – piktinasi nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, režisierius Gintaras Varnas.

Anksčiau visuomenininkai išplatino viešą kreipimąsi į Seimo narius, kuriame prašoma nepritarti naktinių taikiklių įteisinimui. Jį pasirašė 10 aktyviausių aplinkosaugos organizacijų.

Medžiotojų siekis taikiklius naudoti šaudant visus žvėris

Nors minima įstatymo pataisa numato naktinius taikiklius naudoti tik išimtiniais atvejais – šernų medžioklėje siekiant suvaldyti Afrikinį marą, kontroliuojant invazinių rūšių plitimą – medžiotojai neslepia savo siekio tokius taikiklius naudoti visų žvėrių medžioklėse. Anot gamtininkų, to ir bijoma labiausiai – kad taikikliai bus naudojami nekontroliuojamai, jais bus žudomi visi gyvūnai, ypač plėšrūnai.

„Jau ir taip aplinkosaugininkai susiduria su medžioklės kontrolės problema, fiksuojama daugybė brakonieriavimo atvejų, o daugelis net neišaiškinami arba neįrodomi. Leidus naktinius taikiklius naudoti išimtiniais atvejais, realiai tai reikš, kaip medžiotojai ir neslepia, jų laisvą naudojimą. Taigi, čia visai ne ligų ar invazinių rūšių kontrolės reikalas, o eilinio žaisliuko medžiotojams įteisinimo klausimas. Įrodyti, kad kiti gyvūnai – elniai, vilkai –  bus sumedžioti naudojantis šiais prietaisais nebus šansų. Taip didės brakonieriavimo rizika.“  – sako po šio įstatymo priėmimo Seimo aplinkos apsaugos komitete iš pareigų pasitraukęs aplinkos ministro patarėju dirbęs žinomas gamtos fotografas Marius Čepulis.

Įstatymą stumia suinteresuoti medžiotojai, turintys susijusius verslus

Medžiotojų nuomonė naktinių taikiklių klausimu taip pat nevienalytė. Pasak medžiotojo Mariaus Kavaliausko, jis pats nepritaria šiam sprendimui ir nesijaučia vienišas su savo nuomone.

„Mano feisbuko burbule labai aktyviai temą vysto vos keletas medžiotojų ir, va, pasigilinęs gali maloniai (arba ne) nustebti – pasirodo jie visi prekiauja šiais prietaisais.“ – savo socialinio tinklo paskyroje rašė M. Kavaliauskas.

Bus svarstomi du pasiūlymai

Šiandien Seimo nariai balsuos už du pasiūlymus: tiek drausti naktinius taikiklius medžioklėje, tiek juos leisti.

„Per tiek laiko, kiek šie projektai jau klaidžioja Seime ir užkulisiuose, manome, Seimo nariams jau yra žinomas ir argumentų už įteisinimą nepagrįstumas, ir Aplinkos ministerijos, Aplinkos apsaugos departamento, nevyriausybininkų išdėstyti argumentai prieš įteisinimą, ir Krašto apsaugos ministerijos išaiškinimas, kad šis sprendimas neturės esminės įtakos krašto gynybai. Medžiotojai net sukūrė apklausą, kuri parodė, jog dauguma medžiotojų ginklu gintų šalį. Niekas neabejoja, kad medžiotojai gintų šalį, kaip neabejojame ir kitų piliečių nusiteikimu būti naudingais savo šaliai grėsmės akivaizdoje. Naktinius taikiklius galima įsigyti ir dabar bei uoliai treniruotis šaudyklose. Su medžiokle čia nėra nieko bendro.“ – sako Marius Čepulis.

Balsavimas dėl patikslintų Medžioklės įstatymo pataisų Seime turėjo būti svarstomas prieš dvi savaites, tačiau atsiradus naujam Ievos Pakarklytės siūlymui išbraukti naktinių taikiklių naudojimą iš šių pataisų, iš dienotvarkės šis klausimas buvo išbrauktas.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.