Nuo Liudo Mažylio balso priklauso, kokia gamta džiaugsis mūsų vaikai

Rytoj Europos Parlamente vyks balsavimas dėl vieno kertinių Žaliojo kurso įgyvendinimo dokumentų – Gamtos atkūrimo reglamento. Jame numatyti ambicingi tikslai, užtikrinantys sveiką ir klestinčią gamtą ateities kartoms. Balsavimas vyks Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitete, kuriame dirba ir Lietuvos atstovas Liudas Mažylis. Gamtininkų žiniomis, jo balsas bus lemiamas.

„Mes esame taip nustekenę savo gamtą ir jau dabar susiduriame su to pasekmėmis – mus vargina sausros, liūtys, kiti gamtos kataklizmai, nyksta bitės, paukščiai, atsiranda grėsmingi virusai. Ko ne visi pasaulio mokslininkai įspėja apie didžiulį pavojų gamtai, ekonomikai, žmogaus sveikatai. Tuo pačiu Europa sugalvojo ambicingą planą, kaip spręsti šią situaciją – sukūrė Žaliąjį kursą ir Gamtos atkūrimo reglamentą. Nejau dabar žengsime žingsnį atgal? Ir kur link tas žingsnis ves?“ – apie sprendimo svarbą kalba nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas.

Gamtos atkūrimo reglamentu („Europos parlamento ir Tarybos reglamentas dėl gamtos atkūrimo“) siekiama atkurti sveikas ekosistemas ES sausumos ir jūrų teritorijose bei susigrąžinti ir išsaugoti biologinę įvairovę, kad žmonės galėtų gyventi sveikoje aplinkoje, galėtų naudotis ekosistemų teikiamomis paslaugomis: švariu vandeniu, maistu, oru, galėtų pasitelkti gamtą saugodamiesi nuo ligų protrūkių ir stichijų.  

„Svarbu pastebėti, kad reglamentas neįveda beveik jokių naujų tikslų, kurių nėra dabartinėse direktyvose ar strategijose. Skirtumas tik toks, kad jis bus teisiškai įpareigojantis: reikalaus valstybes nares parengti Europos Komisijos prižiūrimus Nacionalinius gamtos atkūrimo planus, vers stebėti ir atsiskaityti už pažangą. Tai reiškia, kad tiesiog turėsime vykdyti savo įsipareigojimus saugoti gamtą.“ – kolegą papildo Aplinkosaugos koalicijos vadovė Lina Paškevičiūtė.

Reglamente iškelti siekiai apima šias pagrindines kryptis: sukurti pakankamą saugomų teritorijų tinklą, griežtinti ES svarbos natūralių buveinių apsaugą ir atkūrimą, sustabdyti vabzdžių apdulkintojų nykimą, didinti miškų, jūrų, upių apsaugą, plėsti miestų žaliąsias erdves, gerinti gamtos apsaugą vietose, kur vykdoma žemės ūkio veikla.

Plačiau apie Gamtos atkūrimo reglamentą: https://www.akoalicija.lt/veikla/2023-04-03-gamtos-atkurimo-reglamentas

Komentarai

Vytas 2023-06-18
Norisi tikėti, kad gamta jums tokia pat svarbi, kaip istorija. Be gamtos nebus ir istorijos.
Birutė 2023-06-14
Gerb. Liudai, Lietuvoje ir kitose ES šalyse vyksta nuožmus gamtos naikinimas. Žūva pievų, pelkių ir miškų augalai, vabzdžiai, paukščiai, žvėreliai, dirvožemį kuriantys skaidytojai ir mikroorganizmai. Masinis išmirimas. Lietuvai nebereikia jokių papildomų tyrimų. Jų reikalauja tik tie, kurių rankose galingi miško kirtimo kombainai, miškovežiai, savo interesų turinčios mišku prekiaujančios, ar medieną perdirbančios įmonės, stambieji žemvaldžiai ir t.t. Balsuokite už reglamento patvirtinimą!
angelė rudžianskaitė 2023-06-14
Liudai, nebūkite diletantas- istorijos profesorius, abejojantis, kad natūralios buveinės yra diskusijos objektas... Pagalvokite apie Lietuvos ateitį, kuomet šylant klimatui bet kuri natūrali pieva ne tik aušina žemę. Ir Jūs tą puikiai žinote...Sėkmės
edita Gorobeciene 2023-06-14
Reglamento patvirtinimas- žalesnė ir turtingesnė Lietuva mūsų vaikams ir anūkams, kurkime draugišką gamtai Europą.
Lukas Sabalas 2023-06-14
Liūdai, Lietuvos gamtos klestėjimas jūsų rankose. Linkim išminties. Sėkmės
Rytis 2023-06-14
Jūsų balsas daug lemiantis visų mūsų gerovej, gerb Liudai Mažyli, prašau visos Lietuvos balsu pasirinkti teisingą sprendimą!
Dalia 2023-06-14
Prašau pabalsuoti gamtos naudai! Ačiū!
Antanė 2023-06-14
Jeigu Mažylis balsuos ,,prieš", ta gal geriau ir lieka Briusely. ietuvoj nebus suprastas
Edita 2023-06-14
Bukit toks maloningas, prabalsuokit!
Ryte Paulauskiene 2023-06-14
Būtina sustabdyti gamtos niokojimą Lietuvoje ir visoje Europoje, kad dar turėtume ką palikti savo vaikams ir anūkams. Reglamentą būtina patvirtinti.

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.