Sugrįžusių paukščių stebėti kviečia į Nemuno deltą 

Pasak gamtininkų, paukščių rojumi vadinamoje Nemuno deltoje baigiasi potvynio-migracijos sezonas ir prasideda paukščių perėjimo laikotarpis. Sugrįžusių ir savo namuose įsikūrusių sparnuočių stebėti ir taip turizmo sezono pradžią pažymėti šį savaitgalį kviečia Šilutės turizmo informacijos centras.

„Vieną nuostabų sezoną, maino kitas. Tūkstantinius praskrendančių žąsų ir ančių pulkus keičia didžiulė vietinių giesmininkų įvairovė. Dabar – puikus metas gėrėtis plunksnuotais Nemuno deltos gyventojais, nes šiuo metu grįžta visi migruojantys paukščiai, įskaitant ir labai retus naktinius giesmininkus, tokius kaip meldinės nendrinukės, margieji žiogeliai, griežlės, stulgiai, mėlyngurklės ir visi kiti. Jie ieško sau poros, šoka tuoktuvių šokius, aršiai vaiko savo konkurentus, tad vyksta pakankamai garsūs teatrališki koncertai.“ –  į pamario regioną atvykti kviečia ornitologas, Šilutės turizmo informacijos centro specialistas Borisas Belčevas.

Šį šeštadienį (gegužės 6 d.) 18.00 val. visi norintieji kviečiami atvykti į vakarinį paukščių choro koncertą Rupkalvių ir Šyšos kaimo pievose. Bus keliaujama žiediniu 7 km ilgio maršrutu. Į renginį reikia iš anksto registruotis užpildant registracijos formą internete arba telefonu +370 633 34 418.

Paukščiams stebėti įrengtas naujas bokštelis

Šyšos botaniniame-zoologiniame draustinyje įrengtas Meldinių nendrinukių apžvalgos bokštelis
Šyšos botaniniame-zoologiniame draustinyje įrengtas Meldinių nendrinukių apžvalgos bokštelis

Paukščių turas prasidės nuo vienos geriausių stebėjimo vietų – Šyšos botaniniame-zoologiniame draustinyje šiemet įrengto naujo apžvalgos bokštelio. Simboliškai jis pavadintas meldinių nendrinukių vardu.

„Nors meldinė nendrinukė – viso pamario krašto ar net – visos Lietuvos – įžymybė, Šyšos polderis yra labai reikšminga vieta šiai rūšiai. Ji atspindi rečiausio Europos giesmininko apsaugos esmę – tam, kad ši rūšis išliktų, jai reikalinga žmogaus, o tiksliau – ūkininko – pagalba. Šyšos polderyje palyginti nedidelius plotus valdo daug skirtingų ūkininkų. Didelė jų dalis dėjo ir vis dar deda ne mažai pastangų, kad pavyktų suderinti gamtosaugos ir ūkininkavimo interesus. Be to, kažkada šioje vietoje glaudėsi reikšminga meldinių nendrinukių populiacijos dalis. Tikimės, kad sąlygos retiesiems sparnuočiams čia tik gerės.“ – apie bokštelio vardo kilmę pasakoja bokštelį įrengusio Baltijos aplinkos forumo vadovas, gamtininkas Ž. Morkvėnas.

Svarbu paminėti ir tai, kad Meldinių nendrinukių bokštelis įrengtas vietos ūkininkų, kurie nuolat ieško geriausių sugyvenimo su gamta būdų, valdose. Net ir dabar čia lankydamiesi matysite to ženklus – paukščių apsuptyje žolę palengva rupšnoja karvės.

Nemuno deltoje kviečia apsistoti ilgiau

Nors renginys planuojamas šeštadienį vakare, tačiau organizatoriai kviečia į Nemuno deltą atvykti anksčiau ir praturtinti savo viešnagę išbandant kitus regiono turtus – pasivaikščioti pažintiniais takais, paragaujant regioną garsinančios žuvies patiekalų, išbandant arbatos edukacijas ir apsistojant autentiškose pamario krašto sodybose.

„Jau šį savaitgalį galite suskurti unikalią patirtį, tačiau jei nespėsite, regiono gamtos turtai niekur neprapuls. Pas mus visada rasite gausybę paukščių, nuostabių užliejamų pievų ir pelkių, daugybę vandens turizmo paslaugų, puikiausių nakvynės vietų ir skanios žuvies. Atvykite į mūsų kraštą atostogoms.“ – į Nemuno deltą kviečia B. Belčevas.

Baltijos aplinkos forumas drauge su Šilutės turizmo informacijos centru parengė specialų žemėlapį „Pamarys skamba paukščių balsais“, kuriame rasite informaciją apie geriausias vietas paukščiams stebėti, kitus lankytinus objektus, maitinimo, apgyvendinimo paslaugas.

Svarbiausia nusiteikti ramybei

Specialaus pasiruošimo paukščių stebėjimui nereikia. Jei turite, pasiimkite žiūronus ar monoklį, venkite ryškių spalvų drabužių, rinkitės patogią avalynę, dėl visa ko pasiimkite guminius batus. Taip pat turėkite savo puodelį.

Jei į Nemuno deltą vyksite ne į turizmo sezono atidarymo renginį, nepamirškite vietos gamtos gidų. Jie užtikrins, kad unikalios pamario gamtos pažinimas būtų jūsų geriausia patirtis. Gidai ne tik suteiks stebėjimams reikalingą techniką, bet ir išmokys kaip atskiri paukščius, papasakos įdomių istorijų apie paukščių gyvenimą. Daugiau informacijos apie gidus gali suteikti Šilutės turizmo informacijos centras.

Nuorodos:

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.