Padėkite suremontuoti žuvėdroms namus

Nykstančių žuvėdrų pamėgtiems namams Trakuose reikalingas atnaujinimas. Gamtininkai ragina paremti remontą pervedant paramą nevyriausybinei aplinkosaugos organizacijai „Baltijos aplinkos forumas“.

„Dvejus metus Totoriškių ežere mūsų įrengta dirbtinė sala teikė namus retoms upinėms žuvėdroms, čia saugiai išsiperėjo gausybė pūkuotų jauniklių. Kad ir šiemet sala būtų patogi šiems paukščiams, ją reikia minimaliai atnaujinti – pakeisti gruntą, pataisyti inkaravimą perkeliant salą šiek tiek toliau nuo kranto. Kviečiame paremti šiuos darbus. Atnaujinimui reikalinga suma – 200 eur.“ – apie paramą žuvėdrų namams pasakoja Baltijos aplinkos forumo ornitologas Gintaras Riauba.

Pavasario darbams parama surinkta, remontas atliktas. Renkama parama rudens remontui. Žr. žemiau.

Siūlo ženkliau prisidėti įsivaikinant savo žuvėdrų salą

Gamtininkai turi ir pasiūlymą dosnesniems rėmėjams – siūlo ženkliau prisidėti prie upinių žuvėdrų apsaugos įsivaikinant savo vardinę žuvėdrų salą.

„Upinės žuvėdros peri upėse ar ežeruose susidarančiose salose, tačiau šių buveinių labai trūksta – neprižiūrimos jos užželia krūmais. Tokiose buveinėse taip pat yra didelė lizdų paskandinimo rizika dėl valdens dinamikos. Dirbtinės salos – viena iš priemonių sukurti naujus namus šiems paukščiams. Ji pradėta vis plačiau taikyti įvairiose šalyse. Kviečiame verslo įmones ar individualius asmenis padėti mums įrengti ir prižiūrėti daugiau tokių salų.“ – tęsia G. Riauba.

Preliminari tokios salos kaina – 4000 eur ir 200-300 eur metinis palaikymas.

Susisiekti dėl salos įsivaikinimo

Pirmoji patirtis labai sėkminga

Su verslo pagalba 2020 metų rudenį Trakuose esančiame Totoriškių ežere Baltijos aplinkos forumas įrengė pirmąją dirbtinę salą-plaustą žuvėdroms. Jau pirmą pavasarį gamtininkai džiaugėsi pirmaisiais gyventojais – žuvėdromis su keliais jaunučiais žuvėdriukais, na o po metų sala buvo perpildyta retųjų sparnuočių. Plauste perėjo ne mažiau kaip 10 upinių žuvėdrų porų. Ir visos norinčios net netilpo! Dėl perėjimo vietos pavasarį ornitologai matė kovojant apie 30-35 suaugusių paukščių.

Duomenys paramai:

Parama pavedimu

Gavėjas: VšĮ Baltijos aplinkos forumas

Įmonės kodas: 110090837

A/s LT98 7044 0600 0792 6435

Bankas: AB SEB bankas

Mokėjimo paskirtis: „Parama žuvėdroms“


Parama naudojantis Paypal

Paremti



Padovanokite draugui vardinę plytą

Ieškote prasmingos dovanos? Padovanokite simbolinę žuvėdrų namų plytą.

Kaina: 50 eur

Jūs gausite:

  • Žuvėdrų namų plytos sertifikatą;
  • Nuotrauką, kurioje užfiksuota simbolinė plyta su jūsų draugo (-ės) vardu, pritvirtinta ant žuvėdrų plausto. Kad netrikdytume paukščių, kurie jau pradeda skraidyti virš plausto, simbolinę plytą pritaisysime jau po šio perėjimosi sezono. Greičiausiu atveju – 2023 m. rudenį.
Parašykite draugo vardą

 


Galite SKIRTI PARAMĄ, KURI NIEKO NEKAINUOJA – 1,2 PROC. NUO GPM

Taip pat primename, kad Baltijos aplinkos forumo veiklai galite skirti 1,2 proc. nuo GPM.

1. Prisijunkite prie EDS sistemos: https://deklaravimas.vmi.lt;
2. Prisijungę, skiltyje „Deklaravimas“ pasirinkite „Pildyti formą“. Prašymą skirti paramą galite rasti „Dažniausiai pildomų formų“ sąraše arba suvedę formos nr.: FR0512 v.5;
3. Formos pildymo lange spauskite gaublio ikoną ir vadovaukitės formos pildymo vedliu;
4. Paramos gavėjo duomenys:
VšĮ Baltijos aplinkos forumas
Paramos gavėjo kodas: 110090837


Jau surinkta: 269,4 eur

Šios sumos pakaks pavasariniam plausto remontui. Meistrai jau atliko esminius atnaujinimus, kad plaustas būtų saugus naujai žuvėdriukų kartai. Plaustas išvalytas, pakeistas gruntas, patvarkytas inkaravimas. Vis tik, darbus atlikę meistrai mus informavo, kad rudenį reikės plaustą ištempti į krantą, rimčiau jį apžiūrėti, tad vis dar galite prisidėti prie žuvėdrų apsaugos. Minimali rudens darbų sąmata panaši –  apie 200-300 eur. Visa parama bus kaupiama žuvėdroms skirtame fonde.

SURINKTA PARAMOS SUMA PANAUDOTA PARAMOS SUMA LIKUTIS Žuvėdrų fonde
269,4 eur 227 eur 42,4 eur

PARAMOS Žuvėdroms PANAUDOJIMO ATASKAITA

EIL.NR. IŠLAIDŲ RŪŠIS SUMA, EUR
1. Žuvėdros plausto remontas 2023 m. balandį: plausto valymas, grunto keitimas, inkaravimas. 227

Dirbtinės salos remontas

Dirbtinės salos įrengimas

 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.