„Miško burtų“ programa ir magiškas savaitgalis visai šeimai pas laumes ir kaukus Žemaitijoje

Legendomis garsus Platelių kraštas kviečia šeimas su vaikais pasidžiaugti rudenėjančia gamta ir užsukti į išskirtinį nemokamą renginį „Miško burtai“. Atvykstantiems spalio 15-16 d. paruoštas smagus savaitgalio planas – šeštadienis laumių ir kaukų draugijoje, su įspūdingais kostiumais, dekoracijomis, neeilinėmis veiklomis ir žaidimais bei įsimintinas sekmadienis keliaujant magiškos gamtos maršrutu.

„Vienintelis toks Lietuvoje. Taip būtų galima apibūdinti teatralizuotą festivalį šeimoms „Miško burtai“, kuriame susipina turtingas mūsų kultūrinis paveldas ir subtili gamtos magija. Su legendų herojais žaisdami vaikai geriau įsimena istorijas ar faktus apie juos supančią aplinką. O patirdami neeilinį nuotykį gamtoje, teigiamas emocijas – ugdosi meilę gamtai. Taip smagus laikas gamtoje virsta jos globa ateityje. Tai mums, gamtininkams, svarbiausia.“ – apie renginį pasakoja jo koordinatorė, Baltijos aplinkos forumo atstovė Kamilė Breimelytė-Grajauskienė.

Kaukų karalius ir kitos magiškos veiklos festivalyje „Miško burtai“

Organizatorių teigimu, „Miško burtai“ – tai stebuklų pasaulis vaikams, kuriame tėvai gali negalvoti apie jų laisvalaikio organizavimą, o tiesiog atsiduoti vaizduotei, leistis vedami laumių ir kaukų, svajoti, kurti istorijas ir prisiminimus kartu su mažaisiais.

„Renginys – vienintelė proga metuose susitikti su Kaukų karaliumi. Jis su savo magiškų būtybių svita išlenda iš savo namų rezervate pabendrauti su vaikais prieš gilųjį miegą, parodyti jiems gamtos burtus.“ – pasakoja K. Breimelytė-Grajauskienė.

Šiemet programoje nuo 12 iki 18 val. dalyvių lauks miško pažinimas, vorų pinklės, bitelių šposai, grybų internetas, stebuklingų kaukų lazdų, smilkalų, lėlių, paukščių gamyba, kaukų namelių statybos, gamtos žaidimai, griaustinio muzika, išskirtinis žygis į slėpiningąjį Plokštinės rezervatą. Kaip ir kasmet, sveikatos suteiks žolynų laumės arbata ir visagalė šermukšnių uogienė.

Festivalis vyks Plokštinėje, jis yra nemokamas, nes renginiui dalinį finansavimą skyrė projektas „Naturalit“. Visgi, atvykstant į renginį būtina registracija svetainėje bef.lt.

Festivalio veiklos ir jų aprašymai

  • Vorų pinklės 

Norėdamas pradėti kelionę miško karalystėje turėsi pasistengti – pabandyk prasmukti neįsipainiojęs linksmųjų vorų suregztuose tinkluose.  

  • Kaukų lazdų gamyba 

Išmintingosios laumės pasidalins su tavimi skirtingų medžių rūšių paslaptimis, papasakos apie jų galias ir net gi pamokys, kaip pasigaminti stebuklingą kauko lazdelę! 

  • Grybų internetas 

Ar gali įsivaizduoti savo gyvenimą be interneto? Ne? Taip ir galvojom. O ar žinai, kad gamtoje internetas egzistuoja jau milijonus metų, tik čia jis vadinasi grybonetu. Su šiuo paslaptingu pasauliu supažindins jo sergėtojai – kaukas Maukas ir bezdukas Žemės grumstukas. 

  • Susitikimas su kaukų karaliumi 

Ar tau kada teko sutikti karalių? O jei tai ne šiaip karalius, bet paslaptingasis kaukų karalius? Tačiau lengva nebus – turėsi rasti karaliaus namus miške į pagalbą pasitelkęs laumes bei kaukus. 

  • Kaukų nameliai 

Padėkite kaukams pasiruošti žiemai ir suręskite jiems namelį iš gamtinių medžiagų. Kaukai apsigyvena pačiuose kūrybiškiausiuose nameliuose, tad išlaisvink fantaziją. 

  • Gamtos žaidimai 

Ar žinote kaip atpažinti medžius? Kaip atpažinti gyvūno pėdas? Linksmosios miško laumės ir kaukai, žaisdami žaidimus, supažindins jus su gamta, jos turtais ir gėrybėmis.  

  • Laumių menas 

Festivalio metu būtinai aplankykite šį kampelį, kuriame galėsite pasigaminti sau lėlytę, apyrankę ar kitą suvenyrą, kurį galėsite parsivežti namo. 

  • Magiški burbulai 

Muilo burbulas gali būti didelis, gali būti mažiukas, gali būti pailgas, gali būti… bet koks, kokį tau pavyks padaryti. Ar žinojai, kad išpūtęs burbulą gali pasiųsti linkėjimus savo mylimiems žmonėms? Pamėgink! 

  • Bitelių šposai 

Bitininkas Donatas supažindins su gerosiomis bitėmis ir pamokys linksmų žaidimų, susijusių su jų gyvenimu.  

  • Griaustinio muzika 

Dainingoji laumė kvies jus prisijungti prie miško ansamblio – pasitelkę įvairiausius instrumentus sudalyvaukite įspūdingame gamtos miuzikle! 

  • Žolynų laumės arbatinė 

Žolininkės pamokys, kokios žolelės bei gėlės tinka arbatai, kas stiprina mūsų sveikatą, iš kokių augalų galima pagaminti magiškus skysčius ir produktus. Taip pat galėsite paragauti šviežiai ant laužo virtos arbatos. 

  • Šermukšnių uogienės virimas 

Šermukšnis pats stebuklingiausias medis, kurio bijo visos baisiausios būtybės, juo užbūrus, žmogų aplenkia nelaimės ir negandos. Vienas iš būdų apsisaugoti – lapnoti stebuklingą šermukšnių uogienę. Prisijunkite prie miško laumės ir sužinokite uogienės gamybos paslaptis.  

  • Ekskursija į miško gelmes 

Festivalio vieta unikali – visai šalia teritorijos yra įsikūręs Plokštinės gamtinis rezervatas, todėl siūlome pasinaudoti reta proga aplankyti šią̨ magišką vietą. Rezervate jus pasitiks paslaptingasis kaukų draugas, kuris papasakos daug įdomybių. Svarbu: pasivaikščiojimas prasidės 13 val. ir gali trukti iki dviejų valandų. Siūlome vykti vyresniems festivalio dalyviams bei prašome kartu nesivesti gyvūnėlių̨. Į ekskursiją galėsite užsiregistruoti registratūroje, vietų skaičius ribotas. 

  • Kaukų paštas 

Turi klausimų laumėms ar kaukams, o gal nori nusiųsti palinkėjimą kaukų karaliui? Pasinaudok unikaliu, pasaulyje vieninteliu – „Kaukų paštu“ ir perduok žinutę miško herojams. Jie, į pagalbą pasitelkę grybonetą, būtinai tau atsakys! 

  • Laumių smilkalynė 

Aplankykite paslaptingąją laumę – ji jums papasakos, kaip iš įvairių medienos gabalėlių, žolių, šaknų, žievės ar sėklų galima pasigaminti aromatingus smilkalus. Jie ne tik skaniai kvepia, bet gali atbaidyti piktąsias dvasias ir „išvalyti“ aplinką. 

  • Šikšnosparnių kampelis 

Šikšnosparniai – unikalūs gyvūnėliai. Ar žinojote, kad jie yra vienintelis žinduolis, prisitaikęs aktyviai skraidyti? Šiais metais turėsite progą artimiau susipažinti su šiais mistiniais gyvūnais ir sužinoti, kaip jie praleidžia žiemą. Gal net pasiseks pamatyti šį padarėlį gyvai. 

  • Gamtos lobiai 

Apsidairykite – esate nuostabiame, daug mačiusiame ir papasakoti galinčiame miške. Tačiau ar lengvai atskirsite, kokie atributai miškui priklauso, o kurie yra tik „svetimšaliai“?  

  • Miško pažinimas 

Miške galima patirti įvairiausių magiškų potyrių – aplankykite kaukus bei laumes, kurie pasidalins su jumis paslaptimis, kaip geriau pažinti mišką ir jame slypinčias būtybes. 

  • Piemenų žaidimai 

Piemenėliai yra labai sumanūs, linksmi ir išradingi. Jie nuo seno yra sugalvoję begalę žaidimų. Susidraugauk su piemenėliais žaisdamas aktyvius žaidimus. 

  • Kaukų kavinė 

Garuojanti sriuba, kava, arbata, magiška gilių kava ir kakava sušilimui, dešrainiai pasistiprinimui, obuolių pyragas, vafliai ir linksmosios bulvytės nuotaikos pakėlimui, medaus gėrybės, žolynų produktai, prieskoniai namiškiams lauktuvių. Tiek įvairiausių skanumynų jūsų lauks vienintelėje pasaulyje kaukų kavinėje! Miške kaukų bankomato nėra, todėl turėkite grynųjų pinigų. 

  •  Muzikinė scena

Puikią nuotaiką garantuos ir kartu šokti kvies nuostabieji „Poezijos medžiotojai“.

Veiklos ir jų aprašymai PDF formatu

Pažintį praturtinantis devynių objektų maršrutas magiškoje gamtoje

Magijos kupiną patirtį sustiprinti padės pažintinis maršrutas gražiausiomis Žemaitijos vietomis. Organizatoriai siūlo savarankiškai aplankyti devynias vietas, kurios keri rudeniška gamta ir mistika.

„Žemaitijos nacionaliniame parke ko ne už kiekvieno akmens, salos ar pelkės slypi legenda. Na, o ruduo prideda toms vietoms stebuklingumo savo spalvų įvairove, rūkais, vėjyje besiplaikstančiais voratinkliais. Pasiimkite termosą arbatos, šiltai apsirenkite ir mėgaukitės.“ – išbandyti magiškos gamtos maršrutą kviečia Žemaitijos nacionalinio parko atstovas Paulius Mika.

Vaizdingu reljefu ir Platelių ežero pakrante vingiuojančiame Šeirės pažintiniame take greičiausiai sutiksite piktąjį kaukutį iš Piktežerio ar karalienės Bonos užkerėtą baltą kumelaitę. Nuo Siberijos apžvalgos bokšto atsiveriančiose pelkėse galbūt pasiseks pamatyti laumes, o Gegrėnų piliakalnių take – atrasti druskos. Laumalenkose raginama stebėti dar likusius žiemoti paukščius. Kaip pavadinimas išduoda, čia su laumėmis tikrai turėtumėte bent prasilenkti. Liepijų pėsčiųjų trasoje kviečiama pasiklausyti magiško ąžuolų ošimo, pasėdėti ir išgerti arbatos ant stebuklingo pagonių akmens, o Mikytų pažintiniame take – aplankyti akmenį su velnio pėda. Plokštinės pažintiniame take jūsų laukia stebuklingas Pilelio šaltinio vanduo, o Paplatelės pažintiniame take – sumedėję pasakų herojai. Galiausiai energijos pasikrauti siūloma užsukti į Energetinių labirintų ir geometrinių figūrų parką.

Keliauti šiuo maršrutu siūlome ir kitais rudens savaitgaliais.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.