Projekto AskREACH atliktų tyrimų išvados – produktuose rasta tiek pavojingų cheminių medžiagų, kad jos pašalintos iš rinkos

Vasaros pradžioje visoje Europoje buvo tirti įvairūs maudymosi, sodo ir DIY (ang. pasidaryk pats) gaminiai. Rezultatai parodė, kad daugelyje gaminių vis dar yra žmonėms, aplinkai ar net abiem kenksmingų cheminių medžiagų. „Baltijos aplinkos forumas Latvijoje“ tyrė 6 gaminius, viename iš jų – moteriškose paplūdimio šlepetėse – nustatytas didelis ypač pavojingų cheminių medžiagų perteklius: DBP 11% ir SCP 8,3%.

  • DBP (dibutilftalatas – plastifikatorius, suteikiantis plastikui minkštumo ir lankstumo) pagal REACH reglamentą plataus vartojimo prekėse draudžiamas nuo 2020 m. liepos 7 d., kai koncentracija didesnė arba lygi 0,1%.
  • Apie šiuos rezultatus buvo informuota tiek atsakinga institucija Latvijoje – Vartotojų teisių apsaugos centras, tiek prekiautojas prekėmis – SIA Pepco Latvija. Įmonė pašalino šią prekę iš asortimento, apie tai paskelbdama savo internetinėje svetainėje.

 

Primename, kad prekės, savo sudėtyje turinčios ypač pavojingų cheminių medžiagų, vizualiai nelabai skirsis nuo kitų. Šiuo atveju, šlepečių kaina buvo vos 1,38 Eur – tai galėtų būti įspėjimas pirkėjui, kad gamyboje greičiausiai nebuvo naudojamos kokybiškos medžiagos.

Pasinaudokite mobiliąja programėle #Scan4Chem ir klauskite gamintojo ar prekybininko apie gaminyje esančias ypač pavojingas chemines medžiagas!

______________________________________

Daugiau apie tyrimą skaitykite čia:

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.