Su daugiau nei 60 Europos organizacijų kreipėmės į ES lyderius dėl pelkių išsaugojimo 

Atvirame laiške pabrėžiame, kad pelkių apsauga yra nepakankama, kviečiame nebeatidėlioti ir priimti Gamtos atkūrimo įstatymą (angl. Nature Restoration Law) ir išlaikyti ambicingą poziciją  pelkių atkūrimo klausimu. 


Priminėme, kad nusausintų pelkių atkūrimas
ženkliai prisideda prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) mažinimo ir taip pat sukuria galimybes žiedinei ekonomikai. Pelkės yra ilgalaikė, mažiausiai vietos užimanti anglies „saugykla“ mūsų planetoje. Kai jos nusausinamos (siekiant panaudoti šias teritorijas žemės ūkiui, miškininkystei ar durpių kasybai), išleidžiami milžiniški kiekiai CO2. Europos Sąjungoje nusausintos pelkės išleidžia apie 5 % visų ES ŠESD emisijų. Siekiant mažinti klimato kaitos poveikį turime išlaikyti nenusausintas pelkes ir atkurti nusausintas. Vos 3% ES žemės ūkio naudmenose atkūrus pelkes, ES galėtų ketvirtadaliu sumažinti bendras ES žemės ūkio emisijas.  

Atkūrus nusausintas pelkes taip pat gaunamos ir kitos naudos: padidėja apsauga nuo potvynių, gerėja vandens kokybė, aplink pelkes stabilizuojamas mikroklimatas ir apsirūpinimas vandeniu. Taip pat išsaugomos pažeidžiamos rūšys ir buveinės. 

Atvirą laišką drauge pasirašėme su tokiomis organizacijomis kaip „Greenpeace“, Pasaulio gamtos fondas, „BirdLife“, „Wetlands International“, Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondu ir kitomis.   

 

 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.