Po dvejų metų pertraukos grįžta gamtos festivalis „Vidur girių“

Atvelykio savaitgalį Dzūkijos nacionaliniame parke vyks gamtos festivalis „Vidur girių“. Jau tradicija tapęs renginys gamtai bundant kvies ją geriau pažinti dalyvaujant kūrybinėse dirbtuvėse, varžytuvėse ir žygiuose po įdomiausias aplinkines vietas, kuriuos ves patyrę gamtos ir apylinkių žinovai.

„Gamtai vos ėmus budintis ateina pats geriausias metas įsiklausyti į vis garsiau užgiedančius paukščius ir, žinoma, išgirsti vieniems kitus. Šiemet programoje gausiai dalyvaus gamtos ekspertai, kurie vesdami žygius į gamtą ir rengdami kitokias gamtos pažinimo dirbtuves atskleis, ką gamta kiekvienam iš mūsų pasakoja,“ – sako renginio koordinatorius Justas Gulbinas.

Festivalis startuos penktadienį dviračiu žygiu „Pokario kovų keliais“ po Dainavos girias, kuris gali trukti arba 31 km., arba 15 km. Svarbu pasirūpinti gera nuotaika ir dviračiu, o jei tokio neturite, jį bus galima išsinuomoti.

Šeštadienį festivalis prasidės nuo netradicinės talkos gamtai – visi norintieji galės prisidėti prie šluotinio sausakrūmio pjovimo ir iš jo, kaip galima atspėti iš šio augalo pavadinimo, susirišti atminimo šluotą. Ji pravers ateityje tvarkant savo asmeninę aplinką, o vertinga buveinė bus apvalyta nuo šio invazinio augalo, kuris kelia grėsmę greta augančioms saugomoms augalų rūšims, kaip smiltyninis gvazdikas ar plikažiedis linlapis.

Atvykstantieji į Marcinkonis iš Vilniaus traukiniu savo festivalio programą galės pradėti vos atvykus į kaimelio stotį. Čia  dalyvius pasitiks gamtininkas Mindaugas Lapelė. Jis gamtos entuziastus supažindins su stoties ir kaimelio istorija. Visi norintieji galės susipažinti ir su dzūkų svetingumu ne tik pažinę vietos bendruomenę, bet ir jos gardėsius – galės įsigyti pyragaičių ir arbatos.

Toliau programoje numatytas žygis į Meškos šikną, dar vėliau – diskusijos aktualiomis gamtosaugos temomis, istorijos ir pokalbiai tema: Dzūkijos šilų įdomybės.

Festivalyje gausu ir pramogų mažiesiems jo dalyviams: kartu su tautosakos ir gamtos žinovais vaikai bus kviečiami į inkilų dirbtuves, gražiausio margučio ir ridenimo varžytuves, paukščių pažinimo išvykas ir tradicinius piemenėlių žaidimus.

Šiemet programoje įvyks ir keli pirmieji kartai. Susirinkusieji gamtoje galės susipažinti su laukiniais dažančiais augalais, išmokti gaminti jų nuovirus ir nudažyti siūlus. Pirmą kartą festivalio programoje įtrauktas ir sodų rišimas, pažintis su drevine bitininkyste bei Lietuvos vietine bite. Pastarasis yra itin unikalus patyrimas, nes šiuo metu Lietuvoje tik Dzūkijoje tęsiamas šis senovinis amatas bei dirba specialistai, kurie gali puoselėti drevinę bitininkystę ir pristatyti ją festivalio dalyviams.

Dar viena festivalio naujovė – miško maudynės, kurios atkeliavo iš Japonijos. Per šį užsiėmimą maudomasi ne miško vandens telkinyje, o miško visumoje – atliekami įvairūs kvėpavimo, lietimo pratimai, kurie padeda atidžiau įsiklausyti į miško garsus, giliau įkvėpti aplinkos kvapus.

„Per šį užsiėmimą nereikia įveikti nurodyto kilometrų skaičiaus lyg kokiame žygyje. Ir net nereikia sušlapti. Bet teisingai atliekant tai, ką siūlo užsiėmimą vedantis gidas, įsižiūrėjus į tai, kas jus supa, giliau įkvėpus ar palytėjus aplinką, galima pasijusti, lyg būtumėte visiškai panirę ir išsimaudę visame, kas yra miškas – ramybėje, gaivoje, tikrume,“ – naują veiklą apibūdina J. Gulbinas.

Festivalis kviečia neskubėti išvažiuoti, pasilikti nakvynei paraistėje. Pirmieji užsiregistravę galės pasirinkti nakvoti atokiau esančiose vietovėse mažose grupelėse. Kitus lankytojus pakviesime įsikurti bendroje stovyklavietėje prie Kastinio ežero ar rinktis netoliese esančias kaimo turizmo sodybas. Bendroje stovyklavietėje nakvojančių lauks speciali vakaro programa – dzūkiškas vakarojimas prie laužo su Marcinkonių etnografiniu ansambliu.

Po vakaronės poilsio bus nedaug – festivalio programa prasideda sekmadienį 4 val. kelione į Čepkelių paraistes pasiklausyti gervių trimitavimo ir kitų bundančios gamtos garsų.

Festivalio pagrindinė programa prasideda balandžio 23 d. 13 val. 15 min. prie Dzūkijos nacionalinio parko lankytojų centro Marcinkonyse (Miškininkų g. 61, Marcinkonių k., Varėnos r.). Negalinčių į festivalį vykti traukiniu renginio organizatoriai ragina rinktis kitą gamtai draugišką transportą – autobusą ar dviratį – arba kooperuotis tarpusavyje ir vykti automobiliais pilnu ekipažu.

Pagrindinė renginio programa nemokama. Dalinį finansavimą skiria projekto „NATURA 2000 tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje” rėmėjai – Europos Sąjungos LIFE programa ir Lietuvos Respublika. Visgi, organizatorių siekis – ilgainiui festivalį rengti be išorinės paramos ir jį plėsti – todėl festivalio lankytojai raginami įsigyti saugomų teritorijų lankytojo bilietą ir taip prisidėti prie būsimų festivalių.

Svarbi informacija:

Renginio programa (išdėstyta nuosekliai pagal laikus)

Renginio išmani programa (išdėstyta lentelės principu – matomos lygiagrečiai vykstančios veiklos)

Renginio veiklų detalesnis aprašymas

Dalyvio atmintinė

Būtina dalyvių registracija

Renginio žemėlapis

Augintiniai:

Į festivalį galima atvykti su augintiniais, tačiau jie privalo nuolat būti su pavadėliu. Jei planuojate apsistoti kaimo turizmo sodyboje, pasiteiraukite, ar šeimininkai priima augintinius.

Maistas:

  • Pasiimkite smulkesnių grynųjų pinigų. Marcinkonyse nėra bankomato, o festivalio erdvėje nebus galimybės atsiskaityti kortele.
  • Festivalio erdvėje bus galima įsigyti autentiškų užkandžių ir gardumynų, vietos dzūkai organizuos pietus. Tad kviečiame aplenkti prekybos centrus ir paremti smulkų vietos verslą.
  • Festivalyje nebus vienkartinių plastikinių indų, tad visus lankytojus kviečiame atsivežti savo turistinius indus. Neatsivežusieji turės mokėti simbolinį Sąžinės mokestį už galimybę renginyje naudotis vienkartiniais kompostuojamais indais. Už šį mokestį surinktos lėšos bus panaudotos kitų metų festivaliui.

Nakvynė:

  • Norintiems komforto – kaimo turizmo sodybos. Kaimo turizmo sodybos-renginio partnerės pažymėtos festivalio žemėlapyje. Pakonsultuoti dėl pasirinkimo nakvynei jus gali Dzūkijos nacionalinio parko specialistai: mob. tel. : +370 672 46388, el. paštas: info@dzukijosparkas.lt.
  • Norintiems ramybės ir tylos – mažos stovyklos (iki 10 žmonių) atokiau esančiose vietovėse. Vietų kiekis ribotas, todėl tokią galimybę turės tik pirmieji tokiai nakvynei užsiregistravę dalyviai. Į stovyklaviečių vietas palydės renginio organizatoriai. Tikslios jų vietos iš anksto neskelbiamos.

Daugiau informacijos:

Baltijos aplinkos forumo aplinkosaugos ekspertas
Justas Gulbinas
El.p. justas.gulbinas@bef.lt

Tel.: 8 5 255 9146
Mob. tel. 8 618 45653
Sekite naujienas renginio „Facebook” puslapyje.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.