Pavojingų cheminių medžiagų vengimas – žingsnis link atsakingo produkto

Mus nuolat veikia daugybė cheminių medžiagų. Jų gali būti ne tik kosmetikoje, buitinėje chemijoje, bet ir gaminiuose: drabužiuose, virtuvės induose, balduose ir net vaikų žaisluose. Kai kurios iš šių medžiagų gali būti pavojingos sveikatai ir aplinkai. Labai didelį susirūpinimą keliančių medžiagų (SVHC – substances of very high concern) naudojimą gaminiuose reglamentuoja teisės aktai (REACH, CLP), tačiau vartotojai daugeliu atveju nėra informuojami, kad gali rinktis atsakingai ir išvengti pavojingų cheminių medžiagų gaminiuose, o dažnai apie tokią teisę gauti šią informaciją net nežino. REACH reglamento 33 straipsnis įpareigoja tiekėją gaminio gavėjams pateikti informaciją apie gaminiuose esančias SVHC ir apie saugų tokių gaminių naudojimą, jei  yra gaunama tokia užklausa.

Taigi, įmonės gali pasirinkti – laukti kol vartotojas paklaus, arba elgtis proaktyviai ir tokią  informaciją gauti iš anksto iš gaminių tiekėjų bei gamintojų ir pateikti ją programėlėje, kuria pasinaudojęs  vartotojas iš karto bus informuotas ar gaminyje yra ar nėra labai didelį susirūpinimą keliančių medžiagų. Vartotojai gali taip pat būti proaktyvūs ir siųsti užklausas įmonėms, taip paskatindami domėtis savo gaminių chemine sudėtimi.  Tam  skirta „Scan4Chem“ programėlė (galima parsiųsti Google Play, App Store).

Tačiau įmonės turi daugybę ir kitų aplinkosauginių užduočių,  todėl dauguma jų laukia, kol  vartotojas paklaus, o vartotojas savo ruožtu tikisi, kad įmonė pateiks pati  tokia informaciją.

Kas  pirmas turi žengti žingsnį? Ar pakanka  šiandien įmonėms tik reaguoti į pateiktas užklausas, ar atsakingo verslo principus deklaruojančios įmonės  turi imtis iniciatyvos?

Šiuos klausimus svarstysime su mokslininkais, konsultantais, nevyriausybinėmis organizacijomis ir valstybės institucijomis.

Kviečiame klausytis  diskusijos ir užduoti savo klausimus.

Diskusijos  dalyviai:

Audronė Alijošiutė-Paulauskienė, Baltijos aplinkos  forumas,  tvarumo ekspertė

Dr. Violeta Kaunelienė, Kauno technologijos universiteto mokslininkė,  Aplinkosaugos technologijų katedros vedėja

Jurga Rimkė, chemijos ekspertė, UAB  Intra Vires vadovė

Kęstutis Kupšys, Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto narys, Vartotojų aljanso viceprezidentas

Beata Volujevič, REACH- CLP pagalbos tarnyba, Aplinkos apsaugos agentūra

Ingrida StulgienėRinkos priežiūros planavimo ir rizikosvertinimo skyriaus vyriausioji specialistėValstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba

Nuotolinė diskusija vyks 2021 m. gruodžio 22 d. 14 val. Registracija: https://forms.gle/zyAC7Ed9jVPFdxzC9

Renginys yra projekto Nr. 08.5.1-ESFA-V-423-02-0001 „Įmonių socialinės atsakomybės skatinimas“ dalis, finansuojama iš Europos socialinio fondo lėšų.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.