„Gero ūkininko čempionato“ finale visuomenė kviečiama atiduoti savo balsą

Finišo tiesiąją pasiekė „Gero ūkininko čempionatas“. Tai iniciatyva, kurios metu bus apdovanoti darnoje su gamta ūkininkaujantys ir pavyzdį kitiems rodantys ūkininkai bei agrarinę aplinkosaugą labiausiai skatinančios seniūnijos. Ekspertų komisija jau atrinko penkis pretendentus – čempionato ambasadorius, iš kurių vienas ūkis pelnys  „Publikos simpatijos“ titulą. Balsuoti už labiausiai patinkantį ūkį nuo šiandien gali visi norintys. Ūkininkai bus apdovanoti gruodžio 10 d. vyksiančios ceremonijos metu.

Čempionato tikslas

Žemės ūkis – vienas taršiausių Lietuvos ekonomikos sektorių, kur sparčiausiai nyksta biologinė įvairovė, ir tik tinkamos, gamtai palankios ūkininkavimo praktikos gali būti šios problemos sprendimas. Todėl pirmą kartą organizuojamo „Gero ūkininko čempionato“ tikslas – atkreipti dėmesį į lyderius, kurie rūpinasi visų mūsų bendruoju gėriu – sveika, darnia ir klestinčia gamta – ir kartu aktualizuoti aplinkosaugos problemas žemės ūkyje bei galimus pozityvius sprendimo būdus. Geraisiais pavyzdžiais norima parodyti, kad gamtai palankus ūkininkavimas gali būti agrarine, ekonomine ir socialine prasme progresyvus.

Išrinkti penki ambasadoriai

„Lietuvos žmonės nusipelnė gyventi sveikoje aplinkoje ir valgyti sveiką maistą, o prie šių tikslų labiausiai prisideda darnoje su gamta ūkininkaujantys ūkininkai, – įsitikinęs vienas iš čempionato iniciatorių Baltijos aplinkos forumo vadovas Žymantas Morkvėnas. – Tikime, kad jie taps įkvepiančiais pavyzdžiais, parodančiais, jog gamtai draugiškas ūkininkavimas yra ne tik įmanomas, bet nešantis realią naudą tiek patiems ūkininkams, tiek gamtai, tiek visuomenei”.

„Gero ūkininko“ čempionatui buvo nominuoti 22 pavyzdiniai ūkiai. Po registracijos pabaigos visus ūkius aplankė iš žemės ūkio ir gamtosaugos ekspertų sudaryta komisija. Reitinguodami ūkius jie vertino ūkininkų pažangą saugant ar gerinant gamtos būklę savo ūkyje, jų aplinkosauginį sąmoningumą; kuriamą socialinę naudą vietos bendruomenei, ūkio ekonominį gyvybingumą, tvarumą, aukštesnės pridėtinės vertės produktų kūrimą, komunikabilumą, norą ir pastangas dalintis savo ūkininkavimo praktika su kitais.

Iš visų pretendentų visuomenės vertinimui buvo išrinkti: sūrininkai iš Dzūkijos Valdas Kavaliauskas ir Rasa Ilinauskaitė, veisline gyvulininkyste užsiimantys Nerijus ir Agnė Sukackai, ekologinį ūkį „Farmers Circle“ Ukmergės rajone įkūręs Nielsas Pretzmanas, augalininkyste Žemaitijoje užsiimantys Vladas ir Laima Chockevičiai bei jų idėjinis ūkis „KasMes“ ir ekologinį vaistažolių ūkį puoselėjanti Jadvyga Balvočiūtė.

Kviečiame apie atrinktus ūkius daugiau sužinoti puslapyje kitoksukis.lt. Čia ne tik rasite išsamias istorijas, bet ir galėsite peržiūrėti filmukus apie kiekvieną iš ūkių. Čia taip pat galėsite atiduoti balsą už labiausiai patikusius ūkininkus. Balsavimas tęsis iki gruodžio 10 d. vyksiančios apdovanojimų ceremonijos.

Apdovanojimai ir aktyviausioms seniūnijoms

Čempionato seniūnijų konkurso dalyje bus apdovanotos didžiausią proveržį propaguojant agrarinę aplinkosaugą tarp ūkininkų pasiekusios seniūnijos. Pagal deklaravimo statistiką bus apdovanota „Agrarinės aplinkosaugos čempionė” – seniūnija, kurioje procentaliai daugiausiai ploto deklaruojama agrarinės aplinkosaugos priemonėms bei „Agrarinės aplinkosaugos spartuolė” – didžiausią pažangą deklaruojant plotus agrarinės aplinkosaugos priemonėms per 2021 m. padariusi seniūnija.

Čempionatas vykdomas nacionaliniu lygmeniu, jį kartu organizuoja LIFE integruotojo projekto „Naturalit” partneriai – Aplinkos ministerija, Žemės ūkio ministerija, Nacionalinė mokėjimo agentūra, Aplinkos projektų valdymo agentūra ir VšĮ Baltijos aplinkos forumas. Organizuojant čempionatą bendradarbiaujama su analogiška airių iniciatyva „Farming for Nature”, todėl išrinkti čempionato ambasadoriai taps kuriamo tarptautinio tinklo nariais.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.