Uosių maras grasina retai rūšiai, ar sugebėsime išsaugoti?

Įsivaizduokite, kad jums kiekviename žingsnyje gresia pavojus – žvitri alkano paukščio akis, jūsų gyvastį iščiulpti tykanti plėšri blakė, kiaušinėlius jūsų kūne norinti padėti musė. Tokia yra baltamargės šaškytės (Euphydryas maturna) gyvenimo ciklo kasdienybė. Tačiau prie visų šių dalykų ji sumaniai prisitaikė. Deja, šios rūšies išlikimui iškilo naujas pavojus – tai visoje Europoje plintantis uosių maras.

Kai kuriose Europos šalyse šis miško drugys jau visai išnyko, o ten, kur jų dar yra, taip pat ir Lietuvoje, baltamargei šaškytei išsaugoti steigiamos specialios buveinių apsaugai svarbios teritorijos, kurios įtraukiamos į „Natura 2000“ tinklą.

Kokius triukus naudoja baltamargė šaškytė, kad apsisaugotų nuo priešų, kur ji gyvena ir kada galima pamatyti skraidančius margaspalvius drugius, sužinokite vaizdo reportaže.

Reportažas parengtas įgyvendinant LIFE integruotąjį projektą „Naturalit“, kuris siekia užtikrinti pilnavertę „Natura 2000“ tinklo apsaugą Lietuvoje. Už reportažo turinį atsako autoriai ir jis nebūtinai atspindi Europos komisijos nuomonę. Daugiau informacijos apie projektą – naturalit.lt.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.