Susipažinkite: paslaptingoji miškų karalienė – lūšis

Po ilgesnės pertraukos visą šalį padengus sniegui, ekologai išskubėjo į miškus atlikti pėdsekių darbo – vykdyti itin retos Lietuvos plėšrūnės – lūšies apskaitą. Apie šių gyvūnų populiaciją ekologai sprendžia pagal jų paliktus pėdsakus sniege. Lūšis – tai antra pagal dydį plėšrūnė po vilko, tačiau pagal savo gyvenimo būdą ir medžioklės taktiką yra vienišė, todėl žmogui jokio pavojaus nekelia.

Nuo 2000-ųjų metų į Lietuvos raudonąją knygą įrašyta lūšis saugoma ir visoje Europoje – jų populiacijai palaikyti ir didinti steigiamos „Natura 2000” teritorijos. Šiuo metu Lietuvoje priskaičiuojama iki 150 individų. Sustiprinta apsauga ir keletą metų vykdytas lūšių veisimo nelaisvėje projektas prisidėjo prie to, kad pastarąjį dešimtmetį jų populiacija gausėjo. Dabar lūšių aptinkama įvairiuose Lietuvos regionuose nuo Žemaitijos nacionalinio parko iki Rokiškio rajono savivaldybės.

Kaip sniege atpažinti lūšies pėdsaką, kas yra didžiausias jos priešas gamtoje ir kur galima pamatyti šį gražų gyvūną, sužinokite vaizdo reportaže.

Reportažas parengtas įgyvendinant LIFE integruotąjį projektą „Naturalit“, kuris siekia užtikrinti pilnavertę Natura 2000 tinklo – vertingiausių Europos Sąjungos gamtos teritorijų – apsaugą Lietuvoje.“ Už reportažo turinį atsako autoriai ir jis nebūtinai atspindi Europos komisijos nuomonę. Daugiau informacijos apie projektą – naturalit.lt.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.