Visuomenei bus pristatyta „Natura 2000” ekologinio tinklo socio-ekonominė nauda

Spalio 29 dieną, ketvirtadienį, Valstybinėje saugomų teritorijų tarnyboje visuomenei bus pristatyta „Natura 2000“ ekologinio tinklo socio-ekonominės naudos vertinimo studija. Pirmą kartą Lietuvoje atlikta ir spalio pradžioje paviešinta išsami studija atskleidė, jog „Natura 2000“ saugomų teritorijų ekologinio tinklo teikiama nauda valstybei siekia 105 mln. Eur per metus ir daugiau nei dvigubai viršija tiesiogines sąnaudas, kurias sudaro žemės savininkų prarandamos pajamos dėl galiojančių veiklos apribojimų ir išlaidos paties tinklo priežiūrai bei monitoringui. Kaip teigia renginyje kalbėsiantis Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės vadovas Algirdas Klimavičius, tai įrodo, jog sprendimai dėl veiksmingos saugomų teritorijų apsaugos pasiteisina su kaupu.

Pasak studijos rengėjų, vien „Natura 2000“ tinkle esančiuose miškuose užaugančių grybų ir uogų vertė rinkoje sudaro daugiau nei 7,6 mln. eurų per metus, o saugomų teritorijų lankytojų vartojamoji vertė viršija 30 milijonų. Šiose teritorijose vykdomi verslai kasmet sukuria produktų ir paslaugų už daugiau nei 6 mln. eurų. Tačiau didžiausią naudą teikia netiesioginė gamtinių teritorijų vertė – geriamojo vandens ištekliai, apsauga nuo potvynių, žalingo klimato kaitos poveikio mažinimas, gamtos vertybių išsaugojimas ateities kartoms.

Studijos išleidimas sutapo su Europos aplinkos agentūros paviešinta ataskaita, kuri perspėja, jog nepaisant Europos Sąjungoje vykdomos aplinkosaugos politikos, natūralių gamtinių buveinių būklė žemyne toliau blogėja. Remiantis ataskaita, vos 15 proc. Europos buveinių yra geros būklės, o daugiau nei 80 proc. – prastos. Palyginti su ankstesniu vertinimo laikotarpiu, labiausiai prastėjo pievų, kopų ir šlapynių buveinių būklė.

Šios tendencijos neaplenkė ir Lietuvos: mūsų šalyje iš 54 vertintų buveinių vos daugiau nei penktadalis buvo geros būklės, o 39 proc. – blogos. Palyginti su ankstesniu laikotarpiu, gamtinių buveinių būklė blogėjo.

Vis dėlto, Europos aplinkos agentūros duomenimis, geriausiai laikosi tos gamtinės buveinės, kurios patenka į „Natura 2000” saugomų teritorijų tinklą, todėl jo reikšmė bendrijai yra didžiulė tiek biologinės įvairovės išsaugojimo, tiek ekonominiu atžvilgiu. Šiuo metu tinklas apima 18 proc. bendrijos sausumos ir 10 proc. jūrų ploto. Lietuvoje „Natura 2000” ekologinis tinklas sudaro apie 13 proc. šalies ploto ir dar nėra pabaigtas steigti.

Renginys vyks nuotoliniu būdu nuo 10:00 iki 12:00 val. Jį bus galima stebėti tiesiogiai per „Microsoft Teams“ platformą, paspaudus šią nuorodą. Su renginio programa galima susipažinti čia.

Studijos pristatymą organizuoja Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos ir Aplinkos projektų valdymo agentūra, įgyvendindamos LIFE integruotąjį projektą „Natura 2000 tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje“.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.