Jautrių rūšių ambasadorius – Manerheimo grybinukas

Rudenį pasipylus grybams, miškus šukuoja ne vien paprasti žmonės, bet ir gamtosaugos ekspertai. Tiesa, jie ieško ne sveikų, o sukirmijusių grybų, kuriuose gyvena retas ir visoje Europoje saugomas vabalas, įmantraus vardo savininkas – Manerheimo grybinukas.

Manerheimo grybinukas (lot. Oxyporus mannerheimii) – tai nedidelis, 7-9 mm ilgio trumpasparnis vabalas, dažniausiai aptinkamas senuose sukirmijusiuose baravykuose, raudonikiuose ir lepšėse.

„Prieš dvejus metus buvo žinomos vos dvi Manerheimo grybinuko radavietės Lietuvoje, o pradėjus veikti Metodiniam analitiniam centrui prie Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos situacija gerokai pasikeitė“, – teigia šiame centre dirbantis gamtosaugos ekspertas Giedrius Švitra. – Per pastarąjį laikotarpį kartu su saugomų teritorijų specialistų ir visuomenės pagalba skirtingose vietovėse aptikome 95 vabalus. Vis dėlto, nereikėtų manyti, jog grybinukų nebuvo ir jie staiga atsirado. Paprasčiausiai trūko duomenų ir iki tol nežinojome jo gyvenamųjų plotų, o dabar matome jau gerokai platesnį paveikslą. Panašu, jog lyginant su Vakarų Europa, turime kuo džiaugtis ir didžiuotis.“

Pasak gamtininko, šis į Europos Sąjungos Buveinių direktyvą įrašytas vabalas yra tikras jautrių rūšių ambasadorius, o miškus mylintys Lietuvos žmonės turėtų padėti gamtininkams jo ieškoti. Kodėl, sužinokite vaizdo reportaže.

Reportaže panaudotos D. Baužio, A. Pivoro, G. Švitros nuotraukos.


Reportažas parengtas įgyvendinant LIFE integruotąjį projektą „Naturalit“, kuris siekia užtikrinti pilnavertę Natura 2000 tinklo – vertingiausių Europos Sąjungos gamtos teritorijų – apsaugą Lietuvoje.“ Daugiau informacijos apie projektą – naturalit.lt.

 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.