Diskutuota, kas Lietuvoje paskatintų agroekologinių praktikų taikymą

Baltijos aplinkos forumas, kartu su partneriais iš įvairių Europos šalių įgyvendindamas projektą UNISECO pakvietė įvairių sričių specialistus į diskusiją „Strategijų, skatinančių agroekologinių praktikų taikymą vystymas“. Diskusijos atskleidė įvairias paskatas ir kliūtis, kurias tikimasi išanalizuoti dar detaliau.

Į diskusiją susirinko įvairių sričių specialistai: mokslininkai, politikai, valstybės institucijų atstovai, ūkininkai bei ūkininkų asociacijos bei kooperatyvai. Po projekto ir jo veiklų pristatymo dalyviai pasinėrė į diskusijas, siekdami bendromis jėgomis aptarti, kaip įveikti kliūtis, trukdančias pienininkystės ūkiams pereiti prie agro-ekologinio žemės ūkio, kaip apskritai pagerinti smulkių ūkių ekonominį tvarumą, siekiant išlaikyti smulkų ekstensyvų pieno ūkį.

Baltijos aplinkos forumo specialistai diskusijoje kėlė klausimus: Kokias konkrečias veiklas galima būtų įgyvendinti siekiant išspręsti šią dilemą? Kokios suinteresuotos šalys turėtų įsitraukti ir kaip jos turėtų bendradarbiauti? Kokios politinės ir rinkos iniciatyvos galėtų pagelbėti ekstensyvių ūkių išlikimui?

Susitikimo dalyviai pasiūlė nemažai įdomių ir inovatyvių idėjų, kurios šiuo metu analizuojamos ir apibendrinamos. Apibendrintos idėjos vėliau bus pateiktos visai projekto komandai, taip pat pasidalintos su platesniu suinteresuotų šalių ratu Lietuvoje. Tikimasi, kad bent dalį iš jų pavyks įgyvendinti ir taip sukurti palankias sąlygas gyvuoti tvariems pienininkystės ūkiams bei skatinti juos pereiti prie agro-ekologinių praktikų taikymo.

Po renginio komandą apžiūrėti savo teritorijų pakvietė diskusijoje taip pat dalyvavusi ūkininkė Vilma Živatkauskienė, kuri savo ūkyje galvijus augina suderindama aplinkosaugą su ūkine veikla.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.