Tekstilės gaminiuose – mažiau pavojingų medžiagų

Drabužiuose ir kituose tekstilės gaminiuose jau visai greitai turėtų nelikti daugumos pavojingų cheminių medžiagų. Europos komisija pasiūlė apriboti net 33 kancerogeninių, mutageninių ar toksiškų reprodukcijai cheminių medžiagų naudojamų drabužių, tekstilės ir avalynės gaminiuose, patekimą į rinką. Šį pasiūlymą netrukus turėtų svarstyti Europos Parlamentas ir Taryba.

Medžiagos, kurias siūloma riboti, randamos produktuose, kurie tiesiogiai liečiasi su vartotojų oda, taip pat egzistuoja galimybė jas įkvėpti ar netyčia nuryti su tekstilės pluošto dulkėmis, tokiu būdu patiriant šių medžiagų poveikį. Susirūpinimą kelia ne tik drabužiai, bet ir avalynė, tekstilės gaminiai, tokie kaip patalynė, įvairūs apmušalai, net daugkartinės sauskelnės.

Kiekviena medžiaga turi skirtingas savybes ir tekstilės ir avalynės pramonėje yra naudojama skirtingais etapais. Todėl atskiroms cheminėms medžiagoms arba medžiagų grupėms buvo nustatytos skirtingos leistinų koncentracijų ribos.

Apribojimas apima šias medžiagų grupes:

• kadmio, chromo, arseno ir švino junginiai;

• benzenas ir poliaromatiniai angliavandeniliai (PAH);

• chlorinti aromatiniai angliavandeniliai;

• formaldehidas;

• ftalatai;

• poliniai aprotiniai tirpikliai;

• azo dažai ir aromatiniai aminai;

• chinolinas.

Išsamus siūlomų medžiagų sąrašas ir apribotos koncentracijos ribos (masės dalis) pateikiamos reglamento projekte.

Į pasiūlymą neįtraukti drabužiai, aksesuarai ar avalynė iš natūralios odos ar kailio, taip pat įvairios tvirtinimo detalės ir dekoratyviniai priedai. Dėl specifinių reikalavimų neįtraukti ir tekstilės gaminiai naudojami medicinos srityje. Reglamento projektas neapima ir drabužių ar gaminių iš antrų rankų, tačiau taikomas perdirbtoms medžiagoms.

Tai pirmasis supaprastinto pobūdžio pasiūlymas gaminiams, dėl kurio susitarė šalys narės ir suinteresuotosios šalys. Diskutuoti dėl jo pradėta dar 2015 m. Supaprastinta ribojimo procedūra leis apimti didesnį skaičių pavojingų medžiagų vienu metu, kas būtų neįmanoma, siekiant riboti kiekvieną medžiagą atskirai. Numatoma, kad reikalavimai įsigalios greitu metu, o šių medžiagų išvardytuose gaminiuose turėtų nebelikti iki 2020 m. rudens.

 

Parengta pagal ECHA informaciją.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.