Paukščių palydų dalyviams svarbiausia pievų paslauga – oro gryninimas

Šeštadienį, Paukščių palydų Nemuno deltoje metu, šventės dalyviai balsavo už jiems svarbiausias pievų ekosistemines paslaugas. Daugiausiai balsų pelnė oro gryninimo (93), vandens valymo (87), žolelių arbatos teikimo (50) paslaugos. Mažiausiai simpatijų sulaukė žolės granulės (5), tradicijos (6) ir šienas (10).

Savo nuomonę balsavime išsakė 86 žmonės ir beveik kas antras (45) balsavo už oro gryninimą. Balsavimą renginio metu organizavęs Baltijos aplinkos forumo aplinkosaugos specialistas Justas Gulbinas šią pievų ekosisteminę paslaugą aiškina taip: „Pievose vešantys augalai kaupia ir per savo šaknis dirvožemyje užfiksuoja didelius kiekius anglies dvideginio (CO2). Mokslininkai yra apskaičiavę, kad globaliai po pievomis esančiame dirvožemyje yra užfiksuota apie 10 proc. viso pasaulio dirvožemio anglies atsargų. Tad galime teigti, kad pievos atlieka labai svarbų vaidmenį klimato kaitos reguliavimo bei oro kokybės gerinimo srityje.” Gamtosaugininkas taip pat prideda: „Mus labiausiai nustebino tai, kad palydų dalyviai daugiausiai savo simpatijų skyrė globalesnėms procesinėms, moksliškai vadinamoms reguliacinėms, paslaugoms. Tuo tarpu pievų produktai – žolė, medus – ar kultūriniai aspektai – tradicijos, įkvėpimas – jiems pasirodė mažiau svarbūs.”

Balsavimo metu taip pat buvo siekiama nustatyti, ar yra skirtumas, kaip balsuoja Nemuno deltos regioniniame parke ar toliau gyvenantys asmenys bei ar išryškėja skirtumai tarp skirtingų profesijų atstovų. „Didelių skirtumų tarp vietos gyventojų ir svečių balsavimų neįžvelgiame – vyrauja bendra tendencija, kad balsavime ir pačioje šventėje dalyvavo daugiau svečių iš tolėliau. Dėl pakankamai didelės profesinės įvairovės ir ne itin didelės imties, sunku nustatyti ir tam tikrų profesijų preferencijas. Galbūt akivaizdžiausi profesiniai niuansai, kai dizaineris ar kraštotvarkininkas skiria aukščiausius balus gėrėjimuisi kraštovaizdžiu, o medicinos specialistai pasisako už žolelių arbatą.” – rezultatus komentavo Justas Gulbinas.

Žiūrėti detalesnius rezultatus ir nuotraukas.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.