Nemuno deltos gyventojai skatinami pažinti savo sparnuotuosius kaimynus

Šiandien aplinkosaugos organizacija Baltijos aplinkos forumas į Šilutės žemės ūkio mokyklą sukvietė vietos bendruomenių, žinisklaidos bei valstybinių institucijų atstovus norėdama pristatyti projekto „Atvirų buveinių geros būklės palaikymo mechanizmų sukūrimas Nemuno deltos regioniniame parke” rezultatus. Dalindami projekto metu sukurtus leidinius aplinkosaugininkai susirinkuosiuosius ragino pasidomėti, kokie sparnuotieji kaimynai gyvena jų pašonėje ir kokią įtaką jiems turi vietinių žmonių veikla.

„Derlingomis Nemuno deltos pievomis naudojasi tiek ūkininkai, tiek kiti vietos gyventojai – paukščiai, vabzdžiai, gyvūnai. Ir kurių gi teisė jomis naudotis pirmesnė? Gal to net nereikėtų svarstyti, nes visi gins savus interesus. Gal geriau bandyti taikiai sugyventi ir naudotis tos bendrystės kuriama abipuse nauda?“ – svarstė Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas.

Aplinkosaugininkai įsitikinę, kad Nemuno deltoje esančios gamtinės vertybės gali pritraukti daugybę turistų iš viso pasaulio, o šių buvimas regione – atnešti regionui finansinę naudą ir pagalbą gamtą saugantiems ūkininkams.

„Tokia sistema – yra mūsų vizija Nemuno deltos regione. Tiek šis, tiek kiti mūsų projektai regione orientuoti į laipsnišką tokios sistemos kūrimą. Žinoma, norint sukurti save palaikančią sistemą reikia daug laiko, daug darbo ir daug vietos gyventojų noro bei motyvacijos. O iš kur atsiranda motyvacija? Manome, kad iš meilės ir žinių. Todėl ir kviečiame vietos gyventojus susipažinti su jų pievose gyvenančiais paukščiais, stebėti jų unikalų gyvenimo būdą ir sužinoti iškirtines jų istorijas.” – sako viena iš leidinių apie Nemuno deltos vertybes autorių Rita Norvaišaitė.

Projekto metu buvo išleisti 38 trumpi ir gausiai iliustruoti leidiniai apie Nemuno deltos paukščius, jų gyvenamąsias vietas bei kitas krašto vertybes. Leidinius galima rasti Nemuno deltos regioninio parko lankytojų centre Rusnėje, Baltijos aplinkos forumo svetainėje www.bef.lt arba internetinėje skaityklėje Issuu.com. Autoriai ragina drąsiai jais naudotis, parsisiųsti, spausdinti ir rodyti pažįstamiems. Projekto metu taip pat buvo įsigyta didelio pravažumo žemės ūkio technika, ja nušienauta apie 900 ha teritorija, drauge su vietos gyventojais organizuotas festivalis gamtoje „Vidur vandenų”. Projektą dalinai finansavo Europos ekonominės erdvės programa.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.