Savaitgalį Dzūkijoje – patyrimas pradedantiems pėdsekiams

Šį savaitgalį Dzūkijoje vyksiantį festivalį „Vidur girių“ organizatoriai kviečia pradėti mokantis pastebėti ir pažinti žvėrių pėdsakus. Šeštadienio rytą pasitikti vaikštinėjant drauge su patyrusiu pėdsekiu siūloma visai šeimai.

Žingsniuodami mišku, būsimieji pėdsekiai neskubėdami tyrinės aplinką, ieškos gyvūnų veiklos ženklų, bandys įskaityti smėlyje, samanose bei ant medžių užfiksuotas žvėrių istorijas, pastebėti kintančią gamtą, suprasti joje vykstančius procesus. Maršrutas ir pateikiama informacija – tinkamas ir mažiesiems pėdsekiams. Jėgų jį įveikti suteiks stiprybės eliksyras bei atokvėpis miškų apsuptyje. Pėdsekystės metu pėdsakus įamžinti dalyviai bandys gipso liejinyje.

Užsiėmimo vedlys – gamtosaugininkas, žygeivis, vilkų draugas ir pėdsekystės žinovas Aivaras Jefanovas. Daugybę laiko praleidęs braidydamas pelkėse, klajodamas giriomis, nakvodamas šernų guoliuose, jis su džiaugsmu pasidalins savo patirtimi ir žiniomis.

„Žvėrių pažinimas tyrinėjant jų pėdsakus yra draugiškas būdas susipažinti su  jų elgsena ir gyvenimo būdu jų netrikdant. Sekant pėdsakais išlaikomas saugus atstumas. Žvėris gali būti praėjęs prieš dieną ar dar seniau. Jeigu prisiartinama pakankamai arti gyvūno – artyn nesibraunama,“- sako Aivaras.

Visgi, išvykos metu visada yra tikimybė sutiki žvėris. Ypač, jei vėjas palankus ir gyvūnas neužuodžia žmogaus kvapo,  būnant gamtoje nekeliamas šurmulys.

 

„Kai pirmą kartą apsilankėme šioje teritorijoje, pasijutau tarsi gyvūnų safaryje. Sužavėjo ne tik pėdsakų gausa, bet ir žvėrių drąsa. Tąkart ilgokai stebėjome medžiojančią lapę ir šokuojantį baltąjį kiškį,“ – savo įspūdžiais dalinasi Baltijos aplinkos forumos komunikacijos specialistė Rita.

Pėdsekystės užsiėmimai ženklins festivalio „Vidur girių“ pradžią. Tą pačią dieną festivalio dalyvių lauks amatų dirbtuvės, vietos ūkininkų turgelis, linksmosios ekskursijos į Meškos šikną, Kiškio pyrago paieškos, bei, žinoma, garsioji naktinė gervių apskaita. Sekmadienį su gervėmis pabudusius gamtos mylėtojus suburs garuojantis sultinys ir dzūkiški pyragaiciai. Kuriuos ragaudami šventės dalyviai dalinsis emocijomis ir patyrimais. Ir tai dar ne viskas! Bus galimybė apsilankyti Čepkelių raiste ir dalyvauti psichologiniame savęs pažinime gamtoje. Visa informacija – www.gamtoje.org

Pėdsekystės potyris gamtoje plėtojamas įgyvendinant projektą „Ekoturizmo plėtrai palankių sąlygų plėtojimas Lietuvoje“, kurį dalinai finansuoja Šiaurės ministrų taryba.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.