Padovanok miškui Kalėdas

Tokia fraze į visuomenę kreipiasi iniciatyvos „Pranešk apie skriaudžiamą gamtą” koordinatoriai, ragindami paremti aplinkosauginę veiklą aukojimo portale Aukok.lt.

„Per Kalėdas šventinę nuotaiką mums ne retai sukuria dalelė miško – eglės šaka, kankorėžių karoliai, džiovintų baravykų ar gilių kavos aromatas. Kodėl ir mums miškui bent kažkuo neatsilyginus? – paremti iniciatyvą, besirūpinančią aplinkosaugos problemų sprendimu, ragina iniciatyvą įgyvendinančio Baltijos aplinkos forumo atstovai.

Pirmoji aplinkosauginė iniciatyva

„Pranešk apie skriaudžiamą gamtą” – pirmoji aplinkosaugos problemų sprendimu besirūpinanti iniciatyva, kuriai galima skirti paramą aukojimo portale Aukok.lt. „Nors paprastai žmonės labiausiai linkę padėti beglobiams ar sergantiems vaikams, net neabejojame, kad atsiras ir tų, kuriems švari gamta bus ne mažiau svarbus prioritetas,” – teigia portalo Aukok.lt projektų vadovė Živilė Pikturnaitė.

Gamta besirūpinanti ir žmones telkianti iniciatyva

„Pranešk apie skriaudžiamą gamtą” – žmones telkianti iniciatyva. Pastebėjęs skriaudžiamos gamtos atvejį, asmuo užregistruoja pranešimą mobilia programėle „Oi, pranešiu“ arba www.gamtoje.org/praneskwww.maps.lt/pranesk – t.y. interaktyviame žemėlapyje pažymi problemos vietą, ją trumpai aprašo, įkelia keletą nuotraukų, palieka kontaktinius duomenis. Visą šią informaciją akimirksniu gauna iniciatyvos operatorius. Įvertinęs problemą, jos mastą ir sudėtingumą, jis susisiekia su atsakinga institucija arba ieško kito galimo sprendimo varianto. Aplinkos ministerijai pavaldžioms įstaigoms ar kitomis atsakingoms insititucijoms siunčiamame pranešime, kontaktiniai pranešėjo duomenys ir jo tapatybė neatskleidžiami, operatorius tarpininkauja bendraujant su suinteresuotomis šalimis. Visą problemos sprendimo laiką palaikomas glaudus ryšys su pranešėju: jis informuojamas apie problemos sprendimo eigą, iškilusius trukdžius ir kitas detales. Jei problemos mastas nėra didelis ir ji gali būti išspręsta minimaliomis iniciatyvios bendruomenės pastangomis, į valstybės institucijas nesikreipiama – pranešėjui siūloma organizuoti talką, pasikviesti keletą bendraminčių ir teritoriją sutvarkyti patiems. Pranešėjui į pagalbą kartais netgi siūlomi savanoriai. Iniciatyvos koordinatoriaus Justo Gulbino teigimu, pranešėjų rengiamų talkų daugėja. „Buvo atvejis, kai pranešėjai užfiksavo šiukšlių sankaupą ir jau po kelių minučių mane informavo, jog patys tą vietą sutvarkė. Tai išties džiugina. Tai – žingsnis didesnio sąmoningumo ir pilietiškumo link,” – prisimena jis. Problema laikoma išspręsta tuomet, kai atsakinga institucija ar asmuo operatoriui pateikia tai pagrindžiančią informaciją (dokumentus, nuotraukas) ir pranešėjas patvirtina, jog problemos nebėra.

Su „Pranešk apie skriaudžiamą gamtą“ pagalba sutvarkytas nelegalus sąvartynas netoli Rūdininkų miestelio

 

Iniciatyva – ne tik apie šiukšles

Pranešimų turinys išties platus. „Nors daugiausiai sulaukiame skundų dėl šiukšlių sankaupų, tačiau taip pat pasitaiko ne mažai problemų dėl paliktų nenaudojamų automobilių, nelegalių tvorų ir netgi, tokio masto problemų kaip pakeista upės vaga ar cheminėmis medžiagomis užteršta teritorija,” – pranešimų turinį apžvelgia Justas Gulbinas.

Populiarėjant iniciatyvai kyla grėsmė jos išlikimui

Iniciatyvos „Pranešk apie skriaudžiamą gamtą“ gyvavimo laikotarpiu jau išspręsta daugiau nei 1500 problemų. Įdiegus mobiliąją programėlę „Oi, pranešiu“ ir populiarėjant šiai iniciatyvai, pastebimai išaugo gaunamų pranešimų skaičius. Kokybiškam problemų sprendimui užtikrinti reikalingas pilną darbo dieną dirbantis pranešimų operatorius. Tam neturint lėšų – iniciatyvos egzistavimui kyla reali grėsmė. Todėl tik su visuomenės pagalba, iniciatyva galės toliau sėkmingai ir efektyviai veikti bei plėtotis. „Aplinka, kurioje gyvename, vertėtų rūpintis nuolat, tačiau prieššventinis laikotarpis – puikus metas pirmam žingsniui ar  senai užmirštam darbui, “ – paaukoti iniciatyvai ragina Baltijos aplinkos forumo komunikacijos specialistė Rita Norvaišaitė. Parama bus skirta iniciatyvos palaikymui, interaktyvaus žemėlapio papildymui informacija apie atliekų surinkimą, sisteminio sprendimo apie nuolat atsinaujinančias atliekų sankaupas paieškai.

Paremk iniciatyvą čia. Daugiau apie ją sužinok čia


Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.