Ateities planuose – ambicinga knyga apie Baltijos jūrą

2015 m. pradžioje bus išleistas ambicingas leidinys – Baltijos jūros atlasas, kviesiantis skaitytoją iš arčiau susipažinti su Baltijos jūros ekosistema. Leidinys yra viena iš   Denoflit projekto veiklų. Jau šiemet projekto ekspertai iš Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto ir Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto kartu su nevyriausybinės organizacijos Baltijos Aplinkos forumas komanda ėmėsi parengiamųjų darbų. Kol ekspertai rengia bandomuosius Baltijos jūros buveinių ir gyvūnijos aprašus, mes, Baltijos Aplinkos forume, plėtojame knygos viešinimo koncepciją ir jos pristatymo renginius. Baltijos jūros knyga pristatys būdingas mūsų jūros buveines ir jų gyvūniją, supažindins skaitytoją su jūrine gamtosauga Lietuvoje bei pateiks Baltijos jūros pakrantės pėdsakų atpažinimo vadovą. Knyga bus iliustruota ornitologo Sauliaus Karaliaus piešiniais.

Knygoje papasakosime apie neįtikėtinus povandeninius vyksmus – jūrinį sniegą, naktinį jūros gyvenimą, grundalo ir anties interesų konfliktą, pamokysime kaip atpažinti mūsiškus „pingvinus“ – alkas ir laibasnapius narūnėlius, bandysime atsakyti į klausimą kas nutinka, kai visiškai išnyksta viena gyvūnų rūšis. Ir dar daug įdomių faktų, kurių gal būt nežinojote apie mūsų jūrą.

Kol rūpinsimės, kaip leidinyje pateikti jūos dumblių ar skirtingų smėlių pavyzdžius ir suksimės leidybiniuose darbuose, kad knygos laukimas neprailgtų, karts nuo karto bandysime sužadinti Jūsų smalsumą trumpomis intriguojančiomis istorijomis ir netikėtais moksliniais faktais apie kuriuos išsamiau jau kitąmet sužinosite perskaitę Baltijos jūros atlasą.

Pagrindinių Denoflit projekto veiklų tikslas yra atlikti geologinių jūros dugno duomenų kartografavimą, paukščių ir žuvų inventorizaciją bei atlikus jūrinių teritorijų vertinimą, nustatyti galimybes jūrinių saugomų teritorijų Baltijos jūroje steigimui.

Nemažiau svarbios projekto veiklos yra susijusios su visuomenės informavimu. Projekto rėmuose, bendradarbiaujant su Lietuvos jūrų muziejumi Klaipėdoje, bus parengta ir muziejuje įkurta Baltijos jūros ekspozicija pristatanti ne tik povandeninį Baltijos jūros kraštovaizdį ir gyvūniją, bet ir pademonstruosianti žmogaus veiklas ir jos paliekamus pėdsakus jūroje. Ekspozicijoje bus galima išgirsti jūros triukšmą – uosto gilinimo ar žvejybinio tralo garsus, taip kaip jie girdimi povandeniu drumsčia jūros gyventojų kasdieną, sužinoti apie atliekų laidojimo grėsmes ir saugomų jūrinių teritorijų naudą. Ekspoziciją planuojama atidaryti ateinančių metų pabaigoje.

Sekite informaciją BEF LT bei Denoflit projekto tinklapiuose ir BEF LT socialiniame tinkle.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.