Visame pasaulyje nykstančios meldinės nendrinukės peri Lietuvoje

Vasarai perkopus į antrą pusę, išbraidę šlapius Nemuno deltos regioninio parko viksvynus, Tyrų pievas ir Žuvinto pelkynus, Baltijos aplinkos forumo gamtos ekspertai – ornitologai antrą kartą suskaičiavo Lietuvoje vasarojančias, visame pasaulyje sparčiai nykstančias, meldines nendrinukes.

Antrosios apskaitos metu šių retų paukščių buvo priskaičiuota šiek tiek daugiau nei pirmuoju skaičiavimu, birželio mėnesio pradžioje. Šyšos polderyje ornitologai išgirdo penkis giedančius meldinės nendrinukės patinėlius, po keturis Slausgalvių ir Uostadvario polderiuose, tris Svencelėje, dvi Kniaupo įlankoje, vieną Žuvinto biosferos rezervato teritorijoje. Kliošių kraštovaizdžio draustinio šlapiose Tyrų pievose, ornitologai girdėjo tisdešimt vieną giedantį meldinės nendrinukės patinėlį. Tyrai yra didžiausia projekto teritorija ir meldinių nendrinukių šiltojo vasaros sezono buveinė Lietuvoje. Šias pievas šienauja ir prižiūri projekto partneris Kretingos miškų urėdija.

Antros apskaitos metu, visoje Lietuvoje buvo suskaičiuota apie 50 meldinių nendrinukių patinėlių. Lyginant su 2012 m. antrąja apskaita, kurios metu buvo suskaičiuoti 62 paukščiai – pastebimas bendras meldinių nendrinukių sumažėjimas. Specialistų manymu, šiemet tai gali būti tiesiogiai siejama su ypač aukštu vandens lygiu Šyšos polderyje ir su tuo susijusiais neigiamais augalijos pokyčiais. Akivaizdu, kad aukštas vandens lygis birželio mėnesį buvo didelė problema ne tik ūkininkams, bet ir vaikus perėti sugrįžusiems paukščiams.

Baltijos aplinkos forumo komanda ir šiais metais bendrauja su vietos ūkininkais ir derasi dėl šienavimo pavėlinimo paukščiams svarbiose Šyšos polderio pievose. Didelis vietinių žmonių palaikymas ir nuoširdus domėjimasis plunksnuotų kaimynų likimu, jau kelintus metus iš eilės suburbia gausią ūkininkų bendruomenę kartu kelti probleminius tvaraus ūkininkavimo klausimus ir ieškoti visiems tinkamų sprendimų. Šiemet vienu opesnių klausimų tapo aukšto vandens lygio Šyšos polderyje reguliavimas. Į diskusiją noriai įsitraukus Nemuno deltos regioninio parko direkcijai bei Šilutės rajono savivaldybei, drauge spręsime kaip užtikrinti optimalų vandens lygį tenkinantį ūkininkų ir paukščių interesus ir imsimės veiksmų.

Ž.Morkvėno nuotr.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.