Ar klimato kaitos kontekste mėsa yra absoliutus blogis ?
Mėsos vartojimas klimato kaitos kontekste – labai sudėtinga tema. Dažnai gyvulininkystė labai demonizuojama. Vis tik, derėtų prisiminti, kad gamtoje nėra viskas taip paprasta. Nėra taip, jog žmonijai nustojus vartoti mėsą, staiga pradėsim gyventi klestinčios gamtos pasaulyje ar sustabdysim klimato kaitą. Toli gražu.
Žinoma, industrinė intensyvi gyvulininkystė, kai daugybė gyvulių laikomi didžiuliuose tvartuose, gamtai tikrai neatneša nieko gero, bet kai kalbama apie mažus gyvulininkystės ūkius, kur gyvuliai ganosi pievose, kur ganoma ekstensyviai (mažai gyvūlių didesniame plote) viskas tampa žymiai sudėtingiau.
- Kartais gyvulių ganymas yra vienintelė galimybė išlaikyti gamtiškai vertingas, labiausiai Lietuvoje (ir Europoje) nykstančias buveines. Taip auginama mėsa žymiai sveikesnė.
- Jei vartojate mėsą, siūlome ją įsigyti ne prekybos centruose, bet iš ūkininkų. Ypač tų, kuriuos pažįstate ir žinote, kad laiko gyvulius tikrai lauke, arba kuriuos rekomendavo patikimi žmonės. Pavyzdžiui, Gero ūkininko čempionato komisijos nariai. (komentaruose pateiksime nuorodą į tokius ūkius).
Apie tą gyvulininkystės sudėtingumą kviečiame pažiūrėti šį filmuką (anglų kalba). Viskas žymiai sudėtingiau.