Į pagrindinį puslapį

Visuomenė gali rinktis

 

Kiekvienas mūsų dviem būdais gali prisidėti prie gamtai ir klimatui draugiškesnio žemės ūkio:

  1. Balsuodamas pinigine. Rinkdamasis gamtai ir klimatui draugiškų ūkininkų produktus.
  2. Balsuodamas už tvarų ūkininkavimą palaikančius politikus.

Rinkitės klimatui ir gamtai draugišką dietą

Kokia ji?

  • Pagaminta iš sezoninių vietinių produktų.
  • Su daugiau daržovių ir žuvies iš ūkininko, kuriuo pasitikite.
  • Su mažiau mėsos ir pieno produktų. O jei jau juos renkatės – iš laisvai pievose besiganančių galvijų, kuriais rūpinasi patikimas ūkininkas.

Tradicinis Kūčių maistas gali būti kaip įkvėpimas ir orientacija.

Klimato dieta plačiau

Ar klimato kaitos kontekste mėsa yra absoliutus blogis ?

Mėsos vartojimas klimato kaitos kontekste – labai sudėtinga tema. Dažnai gyvulininkystė labai demonizuojama. Vis tik, derėtų prisiminti, kad gamtoje nėra viskas taip paprasta. Nėra taip, jog žmonijai nustojus vartoti mėsą, staiga pradėsim gyventi klestinčios gamtos pasaulyje ar sustabdysim klimato kaitą. Toli gražu.
Žinoma, industrinė intensyvi gyvulininkystė, kai daugybė gyvulių laikomi didžiuliuose tvartuose, gamtai tikrai neatneša nieko gero, bet kai kalbama apie mažus gyvulininkystės ūkius, kur gyvuliai ganosi pievose, kur ganoma ekstensyviai (mažai gyvūlių didesniame plote) viskas tampa žymiai sudėtingiau.
Svarbu žinoti, kad:
  • Kartais gyvulių ganymas yra vienintelė galimybė išlaikyti gamtiškai vertingas, labiausiai Lietuvoje (ir Europoje) nykstančias buveines. Taip auginama mėsa žymiai sveikesnė.
  • Jei vartojate mėsą, siūlome ją įsigyti ne prekybos centruose, bet iš ūkininkų. Ypač tų, kuriuos pažįstate ir žinote, kad laiko gyvulius tikrai lauke, arba kuriuos rekomendavo patikimi žmonės. Pavyzdžiui, Gero ūkininko čempionato komisijos nariai. (komentaruose pateiksime nuorodą į tokius ūkius).
Apie tą gyvulininkystės sudėtingumą kviečiame pažiūrėti šį filmuką (anglų kalba). Viskas žymiai sudėtingiau.