Festivalio visai šeimai „Miško burtai“ misija – stiprinti žmogaus ryšį su gamta

Spalio 5 d. Žemaitijoje įvyko įspūdingas visai šeimai skirtas renginys „Miško burtai“, pritraukęs rekordinį skaičių dalyvių – daugiau nei 1100. Pusdienį trukęs renginys vyko Plokštinės miške, netoli Platelių, kur lankytojai galėjo mėgautis magiška atmosfera, susitikti su pasakų herojais ir džiaugtis įvairiomis gamtinėmis veiklomis bei žaidimais.
 
„Miško burtai 2024“ akimirkos. Agnės Sidabraitės nuotrauka
Jau šeštą kartą vykstantis renginys kiekvienais metais vis labiau auga ir pritraukia daugiau svečių. „Matome degančias laimingas vaikų akis, kai jie įsitraukia į pažintį su gamta ir nuostabą sužinojus, kokių magiškų dalykų joje vyksta. Norime dar labiau auginti šį unikalų renginį, pasiūlyti platesnę programą, daugiau naujovių. Todėl siekiame sutelkti tiek valstybės, tiek verslo, tiek lankytojų paramą.“ – sako festivalio iniciatorė, Baltijos aplinkos forumo atstovė Rita Grinienė.
 
Linksmybės. „Miško burtai 2024“ akimirkos. Agnės Sidabraitės nuotrauka

Kiekvienais metais „Miško burtų“ erdvė yra puošiama įvairiomis rankų darbo dekoracijomis, prie kurių kūrimo ir atnaujinimo prisideda daugybė žmonių. „Visuomet siekiame naudoti kuo natūralesnes medžiagas, jas pritaikyti daug kartų, kad paliktume kuo mažesnį pėdsaką. Esame ypatingai dėkingi gausiam savanorių būriui, kurie skiria savo laiką pasiruošimui, dekoracijoms ir veikloms. Be šių visų žmonių indėlio renginys negalėtų įvykti.“ – dėkoja R. Grinienė.

„Miško burtuose“ svečiai turėjo išskirtinę progą pabendrauti su įvairiais herojais – kaukais, laumėmis, miško žvėrimis. Vienas laukiamiausių įvykių vaikams – susitikimas su Kaukų karaliumi, kuris gyvena ten, kur saugoma gamta. Tam, kad rastų Kauko namus, vaikai turėjo praeiti klaidų taką ir pakeliui atlikti įvairias užduotis. Taip pat festivalio erdvėje dalyvius džiugino įvairios edukacijos, gamtinės ir meninės veiklos. Dalyviai žaisdami galėjo sužinoti naujų dalykų apie vilkus, lūšis, šikšnosparnius, pelėdas. Kiekvienas galėjo pasidaryti įvairių magiškų suvenyrų – pintų apyrankių, skudurinių lėlių, knygų skirtukų su džiovintais augalais, magiškų vėrinių, pažadą saugoti gamtą įprasminančių akmenukų. Vaikai dūko raganų šluotų varžybose, žaisdami senovinį žaidimą „Įvaryk kiaulę į gardą“ ar tiesiog besimėtydami šienu.

Raganų šluotų lenktynės. „Miško burtai 2024“ akimirkos. Agnės Sidabraitės nuotrauka

Ištvermingieji leidosi į žygius, mokėsi maskuotis gamtoje. O smaližiai galėjo paragauti vietoje ant laužo virtos stebuklingos šermukšnių uogienės. Festivalio scenoje pasirodymus rengė Platelių meno mokyklos mokiniai, dainavo Adrijus Alminas, o pabaigoje visus linksmino grupė „Kigidi karma“ ir Modestas. Galiausiai „Miško burtų“ herojai susirinko prie laužo ir visus užbūrė geriausiais burtais, kurie festivalio svečius lydės visus metus.

„Miško burtai“ – tai renginys, kurio metu kartą per metus žmonės susirenka atkurti ryšio su gamta“ – renginio pabaigoje sakė Žemaitijos nacionalinio parko direktorius Ramūnas Lydis. „Džiaugiamės, kad kiekvienais metais į Žemaitiją suplūsta toks gausus vaikų būrys. Po tokio renginio nekyla abejonių, kad yra vilties išsaugoti mus supančią gamtą. Tik suprasdami, kad mes patys esame gamtos dalis, suteiksime ateities kartoms galimybę gyventi sveikoje Žemėje.“

Neįprastas gamtosauginis renginys organizuojamas įgyvendinant projektą „Naturalit“. Jį finansuoja Europos Sąjungos LIFE programa ir Lietuvos Respublika. Šiemet paramą renginiui skyrė „Maxima“. Informaciniai partneriai – laikraščiai „Plungė“ ir „Žemaitis“.

Karališkoji kaukų pora. „Miško burtai 2024“ akimirkos. Agnės Sidabraitės nuotrauka

„Miško burtus 2024“ organizuoja VšĮ Baltijos aplinkos forumas ir Žemaitijos nacionalinio parko direkcija įgyvendinant projektą „Natura 2000 tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje“ (Naturalit, LIFE IP PAF-NATURALIT ), Nr. LIFE16 IPE/LT/016. Jį finansuoja Europos Sąjungos LIFE programa ir Lietuvos Respublika.