Nevyriausybininkai skelbia rinkimuose dalyvaujančių partijų aplinkosauginį vertinimą

Politinių partijų aplinkosuaginis vertinimas Seimo rinkimai 2024Artėjant Seimo rinkimams Aplinkosaugos koalicija ir VšĮ „Baltijos aplinkos forumas“ paskelbė rinkimuose į Seimą dalyvaujančių partijų aplinkosauginį įvertinimą, kuris remiasi partijų rinkimų programomis, partijų ir jų narių atsakymais portaluose manobalsas.lt ir zinaukarenku.lt bei buvusiais politikų balsavimais Seime.

Pagal partijų nuostatas ir darbus aplinkosaugos srityje, nevyriausybininkai įvertino partijas dešimtbalėje skalėje. Dešimt balų skirta Lietuvos žaliųjų partijai, po šešis balus – Laisvės partijai ir Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“, po keturis balus Lietuvos socialdemokratų partijai, Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams ir Liberalų sąjūdžiui. Kitos partijos surinko mažiau balų arba buvo įvertintos kaip pasisakančios prieš sistemiškus ilgalaikius sprendimus, arba apskritai nepateikusios programose savo nuostatų.

Vertinant partijų aplinkosaugiškumą didelis dėmesys skirtas partijos numatomai ekonomikos raidos krypčiai bei programos vientisumui, kad formuluojami pažadai aplinkosaugai nebūtų atskirti ar net priešingi bendrai numatomai valstybės vystymo krypčiai. Atskirai vertintos klimato, gamtos ir taršos potemės. Nevyriausybininkai pateikia komentarus ir paaiškinimus kiekvienam įverčiui, partijų programų apžvalgas aplinkosauginiu kampu.

 

„Baltijos aplinkos forumo” aplinkosaugininkė Eglė Vičiuvienė
„Baltijos aplinkos forumo” aplinkosaugininkė Eglė Vičiuvienė

Pasak Aplinkosaugos koalicijos pirmininkės Linos Paškevičiūtės, „aplinkosauga mūsų valstybės politikoje neretai yra nuvertinama, traktuojant ją kaip mažiau svarbią sritį, nustumiant į antrą planą po ekonomikos, socialinių ar kitų temų. Tačiau gyvename klimato šilimo, biologinės įvairovės nykimo ir taršos krizių laikais. Mūsų veiksmai lemia labai daug – nuo poveikio planetos klimatui iki poveikio mūsų pačių sveikatai, todėl aplinkosauga privalo būti integrali valstybės politikos dalis.“ L. Paškevičiūtė tikisi, kad pateiktas partijų vertinimas padės rinkėjams išrinkti į Seimą aplinkosaugiškesnes partijas ir politikus.

Ją papildo „Baltijos aplinkos forumo” aplinkosaugininkė Eglė Vičiuvienė: „Atliekant analizę ypatingai stebino tos partijos ir politikai, kurie neigia praktiškai viso pasaulio mokslininkų tyrimais ir faktais įrodytus procesus, tokius kaip klimato kaita ir žmogaus poveikis jai. Tokių politikų valdžioje neturėtų būti. Juk jie priima sprendimus, kokiame pasaulyje gyvens mūsų vaikai. Pavyzdžiui, žemės ūkio politika stipriai įtakoja tiek tai, ar valgysime sveiką maistą, tiek tai, kokį dirvožemį, vandenį, orą ir biologinę įvairovę paliksime ateities kartoms. Ypatingai svarbu ieškoti priemonių, kurios leistų palengva pereiti prie gamtai draugiško ūkininkavimo, sutarti su ūkininkais, kaip šis virsmas vyks ir vengti populistinių, į trumpalaikę naudą orientuotų sprendimų.”

Aplinkosaugos koalicija ir VšĮ „Baltijos aplinkos forumas“ atliko analizę trimis lygmenimis, siekdami palengvinti apsisprendimo procesą atvykus prie balsadėžių. Be aplinkosauginio partijų reitingo nevyriausybininkai dar paskelbs ir individualius politikų vertinimus reitingavimui partijų viduje bei kandidatų vienmandatėse apylinkėse vertinimą.

Su pateiktais partijų aplinkosaugiškumo įverčiais kviečiame susipažinti čia: https://bef.lt/rinkimai-2024/

Rinkiminius vertinimus atliko Aplinkosaugos koalicija, jos nariai ir savanoriai bendradarbiaudami su VšĮ „Baltijos aplinkos forumas“. Baltijos aplinkos forumo komanda atliko šią analizę įgyvendinant projektą „Klimato kaitos mažinimo advokacija žemės ūkyje“. Jis  finansuojamas Klimato kaitos programos lėšomis, kurią administruoja Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra.

© Asociacija „Aplinkosaugos koalicija“ ir VšĮ „Baltijos aplinkos forumas“. Laisvai naudokite ir viešinkite šio puslapio informaciją, bet prašome nurodykite šaltinį. 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *