Informacinis pranešimas apie parengtą gamtotvarkos plano projektą

Strateginio planavimo dokumento (toliau – Gamtotvarkos planas) projektas parengtas ir apima Natura 2000 teritoriją, PAST „Baltosios Vokės šlapžemės“ (LTSALB003), BAST „Papio ežeras“ (LTSAL0005), Papio ornitologinį draustinį. Gamtotvarkos planas parengtas siekiant įgyvendinti gamtos apsaugos ir tvarkymo priemones.

Gamtotvarkos plano projektas yra parengtas pagal 2023 gegužės 25 d. įsakymu “Dėl saugomų teritorijų strateginio planavimo dokumentų rengimo tvarkos aprašo patvirtinimo” patvirtintą “Saugomų teritorijų strateginio planavimo dokumentų rengimo tvarkos aprašą“.

Pasiūlymus ir (ar) pastabas galima teikti iki 2024 rugsėjo 15 d. žemiau nurodytu rengėjo elektroniniu paštu.

Dokumento organizatorius: Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba

Dokumento rengėjas: VšĮ Baltijos aplinkos forumas

Rengėjo kontaktai

El. paštas: gabija.tamulaityte@bef.lt

Parengtas saugomos teritorijos strateginio planavimo dokumentas – „Baltosios Vokės šlapžemių gamtotvarkos planas (LTSAL0005; LTSALB003) “ (toliau – Gamtotvarkos planas). Dokumentas parengtas vadovaujantis Saugomų teritorijų strateginio planavimo dokumentų rengimo tvarkos aprašu (toliau, – Aprašas; patvirtintas LR aplinkos ministro ir LR kultūros ministro 2023 m. gegužės 25 d. įsakymu Nr. D1-164/ĮV-463). Baltosios Vokės šlapžemės yra Lietuvos Respublikos pietrytinėje dalyje, patenka į Šalčininkų rajono savivaldybės, Baltosios Vokės seniūnijos, Vilniaus rajono savivaldybės, Pagirių seniūnijos, ir Trakų rajono savivaldybės, Paluknio seniūnijos, ribas.

Rengimo pagrindas – Teritorijoje vykdomas LIFE programos projektas LIFE MarshMeadows, „Šlapynių atkūrimas Lietuvoje ir Latvijoje, taikant integruotus buveinių atkūrimo ir palaikymo metodus“ Nr. LIFE20 NAT/LV/000273.

Veiksmų plano rengėjas – VšĮ Baltijos aplinkos forumas, Kalvarijų g. 8-17, LT-09309 Vilnius, Lietuva. https://bef.lt Kontaktinis asmuo: Gamtosaugos specialistė Gabija Tamulaitytė, tel.nr. +370 687 284 85, el.paštas: gabija.tamulaityte@bef.lt

Gamtotvarkos plano tikslas, uždaviniai ir uždaviniams įgyvendinti numatytos priemonės

Gamtotvarkos plano tikslas – Atkurti ir išsaugoti palankią apsaugos būklę mėlyngurklei (Teritorijoje aptinkamos ne mažiau kaip 10 porų), stulgiui (Teritorijoje aptinkamos ne mažiau kaip 10 porų), švygždai (Teritorijoje aptinkamos ne mažiau kaip10 porų).

Išsaugoti palankią apsaugos būklę raudonpilvei kūmutei tinkamoms buveinėms (ne mažesniame kaip 880 ha plote, kuriame būtų reguliariai aptinkami individai), šarvuotajai skėtei tinkamoms buveinėms (ne mažesniame kaip 470 ha plote, kuriame būtų reguliariai aptinkami individai).

Atkurti palankią apsaugos būklę skiauterėtajam tritonui (ne mažesniame kaip 880 ha plote, kuriame būtų reguliariai aptinkami individai).

Atkurti palankią apsaugos būklę stačiajai dirvuolei tinkamai buveinei (ne mažesniame kaip 0,9 ha plote, kuriame būtų reguliariai aptinkama ne mažiau kaip 100 individų), dvilapiui purvuoliui tinkamai buveinei (ne mažesniame kaip 1 ha plote, kuriame būtų reguliariai aptinkama ne mažiau kaip 50 individų.

Pasiekti buveinės susiformavimą „6270, Rūšių turtingi smilgynai“ (ne mažesniame kaip 39,5 ha plote), „7140, Tarpinės pelkės ir liūnai“ (ne mažesniame kaip 120 ha plote), „7160, Nekalkingi šaltiniai ir šaltiniuotos pelkės“ (ne mažesniame kaip 44 ha plote), „7230, Šarmingos žemapelkės“ (ne mažesniame kaip 55 ha plote).

Numatyti būtinus veiksmus geresniam Papio ornitologinio draustinio ištirtumui (511 ha).

Pasiekti geresnį visuomenės ir vietinių gyventojų informuotumą apie teritorijos saugomas vertybes ir svarbą. 

Veiksmų plano uždaviniai

  1. Atkurti ir išsaugoti palankią apsaugos būklę raudonpilvei kūmutei ir skiauterėtajam tritonui tinkamoms buveinėms ne mažesniame kaip 880 ha plote, kuriame būtų reguliariai aptinkami šie varliagyviai.
  2. Atkurti ir išsaugoti palankią apsaugos būklę mėlyngurklei tinkamoms buveinėms ne mažesniame kaip 880 ha plote, kuriame būtų reguliariai aptinkama mėlyngurklė (Teritorijoje aptinkamos ne mažiau kaip 10 porų).
  3. Atkurti ir išsaugoti palankią apsaugos būklę stulgiui (Teritorijoje aptinkamos ne mažiau kaip 10 porų).
  4. Atkurti ir išsaugoti palankią apsaugos būklę švygždai (Teritorijoje aptinkamos ne mažiau kaip 10 porų).
  5. Išsaugoti palankią apsaugos būklę šarvuotajai skėtei tinkamoms buveinėms ne mažesniame kaip 470 ha plote, kuriame būtų reguliariai aptinkami šarvuotosios skėtės individai.
  6. Atkurti palankią apsaugos būklę stačiajai dirvuolei tinkamai buveinei ne mažesniame kaip 0,9 ha plote, kuriame būtų reguliariai aptinkama ne mažiau kaip 100 stačiosios dirvuolės individų.
  7. Atkurti palankią apsaugos būklę dvilapiui purvuoliui tinkamai buveinei ne mažesniame kaip 1 ha plote, kuriame būtų reguliariai aptinkama ne mažiau kaip 50 dvilapio purvuolio individų.
  8. Pasiekti buveinės „7160, Nekalkingi šaltiniai ir šaltiniuotos pelkės“ (44ha) susiformavimą
  9. Pasiekti buveinės „7230, Šarmingos žemapelkės“ (55ha) susiformavimą.
  10. Pasiekti buveinės „7140, Tarpinės pelkės ir liūnai“ (120 ha) susiformavimą, susiformavimą.
  11. Pasiekti buveinės „6270, Rūšių turtingi smilgynai“ susiformavimą (39,5 ha), susiformavimą.
  12. Informuoti gyventojus apie teritorijos svarbą, saugomas vertybes.
  13. Atlikti papildomus tyrimus, užtikrinančius teritorijos ištirtumą, kuris leistų nustatyti tolimesnius gamtotvarkos plano tikslus ir uždavinius. 

Susipažinti su viešinamo Veiksmų plano projektu galima rengėjo interneto svetainėse https://bef.lthttps://slapyne.lt ir direkcijos interneto svetainėje adresu: https://dzukijossuvalkijosstd.lrv.lt/lt/ nuo 2024-09-01 iki 2024-09-15 (įskaitytinai), t. y. 10 (dešimt) darbo dienų.

Pasiūlymų ir (ar) pastabų teikimo tvarka: vadovaujantis Visuomenės informavimo, konsultavimo ir dalyvavimo priimant sprendimus dėl teritorijų planavimo nuostatais (patvirtinti LR Vyriausybės 1996 m. rugsėjo 18 d. nutarimu Nr. 1079) bei Aprašu, motyvuotus pasiūlymus ir (ar) pastabas visuomenė gali teikti Veiksmų plano rengėjui aukščiau nurodytais adresais iki 2024-09-15 (įskaitytinai) dienos.

Teikiant pasiūlymus ir (ar) pastabas, privalu nurodyti dokumentą teikiančio asmens vardą, pavardę, gyvenamosios vietos adresą, telefono numerį, elektroninio pašto adresą arba, jei pasiūlymą teikia juridinis asmuo, jo buveinės adresą, telefono numerį, elektroninio pašto adresą ir aplinkybes, kuriomis pagrindžiamas pasiūlymas ir (ar) pastaba. Į pateiktus pasiūlymus ir (ar) pastabas parengtam dokumentui atsakoma raštu ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo jų gavimo dienos.

Baltijos aplinkos forumas

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *