Ieškome dalyvių akcijai „Namų atnaujinimas ir statyba be pavojingų cheminių medžiagų“

Renovuojate ar statote namus? Siūlome jums galimybę gauti nemokamą ekspertų pagalbą išsirenkant sveikatai ir aplinkai draugiškas statybines medžiagas. Susidomėjusius kviečiame registruotis.

Visi norime įsikurti ir gyventi sveikoje aplinkoje ir nedaryti neigiamo poveikio ateities kartų gerovei. Tai dvi svarios priežastys, dėl kurių reikia mažinti gamtinių išteklių sunaudojimą, poveikį aplinkai ir pavojingų medžiagų, patenkančių į mūsų gyvenamąją aplinką ir kenkiančių mūsų sveikatai bei gamtinei aplinkai, sunaudojimą. Kiekvienas renovacijos projektas, mažas ar didelis, suteikia galimybę tai padaryti.

„Statant ar renovuojant namus susiduriame su pavojingų cheminių medžiagų poveikio rizika, ypač jei darome šį darbą patys. Pavojai slypi beveik visose statybinių medžiagų kategorijose: nuo pavojingų endokrininę sistemą ardančių plastifikatorių medžiagose iš plastiko, degumą mažinančių medžiagų balduose ir kituose gaminiuose, iki lakiųjų organinių junginių įvairiuose dažuose, klijuose, kurie blogina patalpų oro kokybę. Kaip išvengti šių pavojų? Tai tikras galvos skausmas ir daug domėjimosi reikalaujantis darbas. Tačiau renovuodami savo butus ar namus turime beveik neribotas galimybes skirtingų medžiagų, spalvų ir dizaino pasirinkimui, todėl kviečiame daugiau dėmesio skirti sveikatai ir aplinkai draugiškų medžiagų pasirinkimui“ – sako projekto „NonHazCity 3“ cheminių medžiagų ekspertas Gražvydas Jegelevičius.

Norite daugiau sužinoti, kaip vengti pavojingų cheminių medžiagų atnaujinant ar statant namus ir esate pasiryžę šiuos principus pritaikyti praktiškai? Kviečiame registruotis į „Baltijos aplinkos forumo“ ir „NonHazCity 3“ organizuojamą akciją „Namų atnaujinimas ir statyba be pavojingų cheminių medžiagų“ ir tapti dalyviu-savanoriu. Šios akcijos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į pavojingų cheminių medžiagų naudojimą statybose bei renovacijoje ir galimą jų neigiamą poveikį žmogaus sveikatai bei aplinkai. Viena iš akcijos veiklų – įtraukti savanorius, kurie renovuoja arba stato sau būstą ir išbandyti rekomendacijų rinkinį “Kaip susikurti sveikatai ir aplinkai palankius namus?”. Šios veiklos metu bendradarbiausime su savanoriais, padėsime jiems peržiūrėti numatytas statybines medžiagas ir pasirinkti saugias, be pavojingų cheminių medžiagų, kiek įmanoma atitinkančias žiedinės ekonomikos principus bei turinčias minimalias ŠESD emisijas.

Atrinkti dalyviai:

  • Gaus rekomendacijų rinkinį „Kaip susikurti sveikatai ir aplinkai palankius namus? “
  • Akcijos metu galės konsultuotis su cheminių medžiagų ekspertu.
  • Dalinsis savo patirtimi su plačiąja visuomene.

Norintys dalyvauti akcijoje kviečiami iki 2024 birželio 24 d. užpildyti dalyvio anketą.

Jei turite klausimų, parašykite mums el. paštu chemija@bef.lt arba skambinkite +37061412911.