Birželio 10 d. „Natura Fest“ kviečia į gamtos pažinimą naktiniame Vištytyje

Renginio išskirtinumas – mistiška pažintis su gamta naktį. 
Renginio išskirtinumas – mistiška pažintis su gamta naktį. 

Kviečiame jus į pirmąjį nemokamą keliaujantį festivalį „Natura Fest“, kuris kasmet vyks vis kitoje saugomoje teritorijoje ir pristatys tos vietos išskirtines gamtines vertybes, saugomas Natura 2000 teritorijose.

Šiemet jus kviečiame į vienaragių, puikių kraštovaizdžių, Suvalkijai nebūdingų aukštumų kraštą – Vištytį. Birželio 10 d. susitikime paskalauti kojas Europos Baikalo vandenyse ir panaktinėti. Šio renginio išskirtinumas – mistiška pažintis su gamta naktį. 

„Jei nesilankėte Vištyčio apylinkėse, šis renginys – puiki proga susipažinti su šia unikalia vietove ir jos gamtos lobynais. O jei lankėtės, bet norite kažko išskirtinio – tai pat liksite sužavėti. Koncentruotai į dviejų dienų patirtį stengėmės sudėti visus perliukus. Susitikime paskalauti kojas „Europos Baikalo“ vandenyse ir panaktinėti.“ – sako renginio koordinatorė, Baltijos aplinkos forumo atstovė Rūta Rosson.

Lankytojų laukia naktinių drugių stebėjimai Nuotr. Gedimino Kuktos
Lankytojų laukia naktinių drugių stebėjimai Nuotr. Gedimino Kuktos

Festivalio metu gamtininkai kvies į saulės palydėjimą ant piliakalnio skambant muzikai, skirtingų distancijų naktinius žygius, pažintį su tamsumų mėgėjais – naktiniais drugiais, šikšnosparniais, pelėdomis ir kitais paukščiais –, žvaigždžių stebėjimą su teleskopu.

„Naktinėtojus raginsime nepramiegoti ir įspūdingiausio gamtoje meto – rytinio gamtos budimo. Palapinių miestelyje prie ežero ir laužo jaukiai pasitiksime naują dieną.“ – renginio programą pristato R. Rosson.

Dalyvių taip pat laukia magiški kanklių garsai, vakarinė paukščių pažinimo ekskursija, kūrybiniai užsiėmimai – laimės paukščiukų iš šieno gamyba, gamtos menas.

Renginio organizatoriai paruošė specialų renginio žemėlapį, kuriame sužymėti ne tik renginio maršrutai, veiklos, bet ir savarankiškos veiklos, į kurias raginama vykti prieš ar po festivalio, taip pat – nakvynės ar maitinimo vietos.

Festivalio programa prasideda birželio 10 d. 17 val. Vištyčio ežero paplūdimyje. Renginys nemokamas, bet lankytojai raginami užsiregistruoti ir įsigyti saugomų teritorijų lankytojo bilietą. Organizatoriai pasirūpins vakariene ir pusryčiais. Renginio dalyviai raginami atsivežti savo indus.

Programoje: 

  • Naktiniai žygiai su gamtininkais (7, 9 ir 15 km) 
  • Saulės palydėjimas į Vištyčio ežerą ant piliakalnio skambant kanklių muzikai 
  • Pažintis su pelėdomis 
  • Pažintis su šikšnosparniais 
  • Pažintis su paukščiais 
  • Pažintis su naktiniais drugiais 
  • Rytinis gamtos budimas su gamtininku prie laužo 
  • Laimės paukščiukų iš šieno gamyba
  • Gamtos menas
  • Žvaigždžių stebėjimas teleskopu
  • Diskusija „Susipažinkime su Vištyčio regioninio parko ir Natura 2000 lobynu“
  • Folkloro muzika

Festivalio pradžia: birželio 10 d. 17 val. 

Festivalio vieta: Vištyčio ežero paplūdimys 

Renginio žemėlapis

Būtina išankstinė dalyvių registracija: registruotis.

Sekite naujienas renginio „Facebook” puslapyje.


 

Detalesnis veiklų aprašymas

Festivalis prasidės 17 val. ant ežero kranto esančioje stovyklavietėje, atvykstančius pasitiks folkloro ansamblio „Šilojai“ dainos, garuojanti Vištyčio pievų arbata, vegetariška vakarienė.

Jaukiai įsikūrę prie laužo 18:30-19:00 dalyvausime diskusijoje „Susipažinkime su Vištyčio regioninio parko ir Natura 2000 lobynu“. Joje dalyvaus parko atstovai, gamtininkai, vietos gyventojai.

Nuo 19:15 galėsite dalyvauti net keliose gamtinėse veiklose:

  • Pažintis su pelėdomis  (1 val. ) 

Pelėda – itin paslaptingas paukštis, nes aktyvus sutemų metu ir naktimis, pasižymi itin tyliu skrydžiu. Ją pamatyti pakankamai sudėtinga, tačiau jeigu pasiseka – galima išgirsti.  Gamtininkas Tadas Bujanauskas supažindins su Lietuvoje ir Vištyčio regioniniame parke gyvenančiomis pelėdų rūšimis, jų ypatumais, gyvenimo būdo subtilybėmis. Paklausysime ir susipažinsime su jų balsais, mokysimės juos atskirti. Galbūt pasiseks ir naktinio žygio metu galėsite pritaikyti šias žinias.

  • Paukščių stebėjimo išvyką ves ir didįjį žygį lydės profesionalaus ornitologas Antanas Petraška iš Ornitostogos.lt
    Paukščių stebėjimo išvyką ves ir didįjį žygį lydės profesionalaus ornitologas Antanas Petraška iš Ornitostogos.lt

    Paukščių pažinimo išvyka (1 val., vietų skaičius ribotas) 

Kartu su profesionaliu ornitologu Antanu Petraška keliausime susipažinti su vietiniais paukščiais. Pajudėję iš bazinės stovyklos žygiuosime ežero pakrante, stebėsime vandens paukščius bei kitus šiai teritorijai būdingus pievų ir miškų gyventojus. Jeigu ketinate dalyvauti šioje veikloje ir turite žiūronus – pasiimkite.

  • Šieno skulptūrų edukacija – dirbtuvės „Pasigamink laimės paukštę“ (1 val. ) 

Tautodailininkė Danutė Saukaitienė jau dvidešimtmetį kuria šieno ir žolynų skulptūras, su kuriomis turėsite progos susipažinti festivalio metu. Tai ne tik Suvalkijos pievų žolynų kvapas, bet ir formų įvairovė: gyvybės medžio, baltiškųjų dievaičių, baltiškų simbolių motyvai. Menininkė papasakos apie skulptūrų  kūrybinį procesą bei pamokys, kaip pasigaminti laimės paukštę!

  • Gamtos meno kūrimas  (1 val. ) Tai – bendras, visų festivalio dalyvių kūrybinis procesas, kurio metu kviesime kurti meną! Iš įvairiausių gamtoje surastų medžiagų –  kankorėžių, akmenukų, kriauklių, žolynų ir pan. – dėliosime gamtos meno kūrinį.

 


Pagrindinis renginio „cinkelis“ – naktiniai žygiai lydint gamtininkams. Galėsite rinktis netgi iš trijų skirtingo atstumo ir šiek tiek besiskiriančių veiklų trasų. Visų žygių pradžia – ta pati. Iš festivalio stovyklavietės keliausime ant piliakalnio, skambant užburiančiai kanklių muzikai (gros Girmantė Demeniūtė)  palydėsime saulę, žingsniuosime su patyrusiu parko ekologu Vaidu Leonavičiumi ir profesionaliu ornitologu Antanu Petraška, kurie negailės istorijų apie stebimą ir girdimą gamtą. Paskui žygiai išsiskirs.

  • Trumpasis žygis

Lydimi gamtininko Tado Bujanausko grįžinėsime į stovyklavietę ir pakeliui susipažinsime su naktine gamta, ypatingas dėmesys bus skiriama šikšnosparniams. Specialiu aparatu fiksuosime šikšnosparnių skleidžiamus garsus ir nustatysime jų rūšis. Prie grupės stovyklavietėje galės prisijungti ir žygyje nedalyvaujantys. Pažintyje jus lydės gamtininkas Tadas Bujanauskas. Grįžę stovyklavietėje galėsite sudalyvauti žvaigždžių ir kitų dangaus kūnų stebėjime pro teleskopą. Jums padės Saulytis Kurtinaitis.

Trukmė – apie 2,5 val. 

Atstumas – 7 km

  • Vidutinis žygis

Nuo piliakalnio toliau lydimi parko ekologo Vaido Leonavičiaus ir profesionalaus ornitologo Antano Petraškos keliausime tolyn. Pasiekę mišką stabtelsime, kartu su vienu garsiausiu entomologu Giedriumi Švitra ir gamtininke Egle Vičiuviene tyrinėsime naktinius drugius, pasivaikščiosime pamiške stebėdami skirtingus drugių viliojimo būdus. Į šią veiklą kviečiami savarankiškai atvykti ir žygiuose nedalyvaujantys. Vėliau tuo pačiu maršrutu grįšime į stovyklavietę. Grįžę galėsite sudalyvauti žvaigždžių ir kitų dangaus kūnų stebėjime pro teleskopą. Jums padės Saulytis Kurtinaitis.

Trukmė – apie 3,5 val. 

Atstumas – 9 km

  • Didysis žygis

Nuo piliakalnio toliau lydimi parko ekologo Vaido Leonavičiaus ir profesionalaus ornitologo Antano Petraškos keliausime tolyn. Pasiekę mišką stabtelsime, kartu su vienu garsiausiu entomologu Giedriumi Švitra ir gamtininke Egle Vičiuviene tyrinėsime naktinius drugius. Ilgai neužsibūdami keliausime tolyn, klausysim gamtos, pasieksime dar vieną piliakalnį, čia galėsite jaukiai užkandžiauti savo atsineštų gardėsių. Vėliau gėrėdamiesi naktimi grįšime atgal į stovyklavietę, kur galbūt dar spėsite prisijungti prie žvaigždžių ir kitų dangaus kūnų stebėjimopro teleskopą, kurį ves Saulytis Kurtinaitis.

Trukmė – apie 4,5 val. 

Atstumas – 15 km


 

Nedalyvaujantys žygiuose galės prisijungti prie šių veiklų:

  • Pažintis su šikšnosparniais stovyklavietėje (pradžia maždaug apie vidurnaktį)
  • Pažintis su naktiniais drugiais vietovėje, greta miško (žr. renginio žemėlapį), į ją turėsite atvykti patys (nuo 23 val.)
  • Žvaigždžių ir kitų dangaus kūnų stebėjimas stovyklavietėje (pradžia maždaug apie vidurnaktį)

 


Naktinėtojus raginsime nepramiegoti ir įspūdingiausio gamtoje meto – rytinio gamtos budimo. Apie 5:00 val. Palapinių miestelyje prie ežero ir laužo jaukiai pasitiksime naują dieną. Gamtininkas jums padės sužinoti, kokie paukščiai skelbia apie savo nubudimą. Kartu išgersime garuojančios Vištyčio pievų arbatos, pasmaguriausime vegetariškais pusryčiais.

Pakviesime į dvi puikias dienos ekskursijas:

  • 10:00 val. ekskursija į Vištyčio vėjo malūną. Bus puiki proga apžiūrėti ir įvertinti beveik 100 metų senumo Vištyčio krašto dailidžių, stalių, akmenskaldžių, tekintojų, malūnų statybos meistrų darbą. Pagal ikonografiją atkurti malūno sparnai, restauruota vadinamoji vėjų rožė, kraipanti sparnus, taip pat visi stalių gaminiai, metalinė sparnų galva ir sukimo ratas. Po rekonstrukcijos šis malūnas vėl gali suktis apie savo ašį. O turistams jis puikiai tarnauja kaip apžvalgos bokštas – užlipus į malūno viršų atsiveria nuostabi Vištyčio miestelio ir ežero panorama.
  • 11:00 val. ekskursija Vištyčio regioninio parko Lankytojų centre. Čia jūsų laukia puiki šiuolaikiška ekspozicija „Kalvotoji Suvalkija“. Ji padės suprasti, ką įdomaus galite šiame krašte pamatyti, kodėl reikia čia klestinčią gamtą saugoti. Įdomus ekspozicijos turinys, stebinantys vizualūs sprendimai. Visi svarbiausi regioninio parko turtai sutalpinti į tris aukščiausias Suvalkų kalvyno kalvas, informacinius terminalus. Visur Jus lydės gidas -Vištyčio viščiukas. Čia taip pat sužinosite, kodėl Vištytis vadinamas vienaragių kraštu. Lankytojų centre taip pat šiuo metu veikia įspūdinga tautodailininkės, šieno skulptūrų kūrėjos Danutės Saukaitienės paroda.

Taip pat kviesime savarankiškai aplankyti ir kitus parko objektus: Šilelio pažintinį taką, Dabravolės daugiakamienę liepą, naujai lankymui pritaikytą Kylininkų kraštovaizdžio kompleksą su Suopkalnio regykla.

Būtina išankstinė dalyvių registracija: registruotis.

Festivalis organizuojamas įgyvendinant projektą „Natura 2000 tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje” (LIFE IP PAF-NATURALIT ), Nr. LIFE16 IPE/LT/016, kurį finansuoja Europos Sąjungos LIFE programa ir Lietuvos Respublika. Organizatoriai – VšĮ Baltijos aplinkos forumas, Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcija, Valstybinė saugomų teritorijų direkcija.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.