„Waterdrive“ komanda ieškojo sprendimų „Švaraus vandens hakatone“

Baltijos aplinkos forumas kartu su Aplinkos ministerijos ir IT produktų plėtros ekspertais sudarė grupę LITMUS ir dalyvavo internetiniame „Švaraus vandens hakatone“. Jį organizavo „Katalista Ventures“ komanda. Šio renginio tikslas – didinti informuotumą apie vandens taršos problemą Baltijos šalyse. Taip pat sukurti sprendimus, turinčius ir finansinį pagrįstumą, ir teigiamą poveikį aplinkai.

Hakatone dalyvaujančios komandos savaitę dirbo su įvairių sričių specialistais, kurdami idėjas ir mokydamiesi pritraukti joms investuotojus. Vėliau investuotojų žiuri įvertino idėjas, atsižvelgdama į iškeltą problemą, sprendimų poveikį ir verslo modelio gyvybingumą ir atsiperkamumą.

LITMUS komanda sprendė neveiksmingos nacionalinės vandens kokybės monitoringo sistemos problemą. Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse vandens monitoringo taškų tinklas ir mėginių ėmimo dažnumas yra nepakankami. Todėl trūksta duomenų, kad būtų galima išsiaiškinti, kokia yra tarša vietos lygmeniu, iš kur ji kyla ir kokių priemonių reikia norint ją sumažinti ar sustabdyti.

LITMUS komanda pasiūlė idėją, kaip būtų galima įtraukti bendruomenes, šalinant vandens kokybės duomenų spragas. Taip pat, kaip paskatinti bei paremti nacionalinių bei vietos valdžios institucijų, taip pat verslo ir ne pelno iniciatyvų sprendimų priėmimą ir įgyvendinimą.

Galutinę LITMUS idėją įkvėpė programėlė „Deltares NitrateApp“, leidžianti nuskaityti lakmuso popierėlį ir įvertinti nitratų lygį. Komanda pasiūlė pritaikyti programėlę, išplečiant jos funkcionalumą ir pristatyti ją plačiajai visuomenei. Tai padaryti siūlyta vykdant švaraus vandens kampanijas, bendradarbiaujant su įmonėmis ir turizmo sektoriumi, kad piliečiai būtų įtraukti į duomenų rinkimą pasitelkiant žaismingą ir smagią patirtį. Didžiausiu iššūkiu vis dar išlieka tvarus verslo modelis, tad tikimasi artimiausiu metu rasti sprendimą.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.