Įvyko seminaras žurnalistams „Ar Lietuvai reikia žemės ūkio? Žemės ūkio situacija ir klimato kaita“

Nesenai nuvilnijęs ūkininkų protestas tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje atskleidė, koks svarbus yra šis sektorius. Ūkininkai ne tik augina maistą, prisideda prie šalies ekonominės ir socialinės situacijos, bet ir daro didžiulę įtaką mūsų aplinkai, klimatui. Šis sektorius yra remiamas viešaisiais pinigais daugiau, nei bet kuris kitas sektorius – Lietuvos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai 2023-2027 metams ES ir Lietuvos valstybė skyrė 4,281 milijardo eurų. Kodėl taip yra ir kokia reali žemės ūkio teikiama nauda mums?

2024 m. balandžio 23 d. vyko seminaras žurnalistams, kurio metu Baltijos aplinkos forumo ekspertai Gabija Tamulaitytė ir Justas Gulbinas dalinosi įžvalgomis, kokia šiandien yra žemės ūkio situacija Lietuvoje, ar ūkininkai užaugina pakankamai maisto, kokią įtaką žemės ūkis daro aplinkai ir klimatui.

Renginys vyko išskirtinėje vietoje, betarpiškai susijusioje su žemės ūkiu – „Senatorių pasaže“. Pasažo įkūrėjas Niels Pretzmann taip pat valdo ekologinį ūkį „Farmers Circle“, kuris 2021 metais buvo išrinktas „Gero ūkininko“ čempionato ambasadoriumi. Pasaže veikiantys restoranai puoselėja „iš lysvės – į lėkštę“ maisto koncepciją, o parduotuvėlėse galima įsigyti maisto produktų iš vietinių ūkininkų.

 

Seminaro medžiaga

SEMINARO PRANEŠĖJAI

Justas Gulbinas jau daugiau kaip 11 metų dirba Baltijos aplinkos forumo vykdomuose projektuose, susijusiuose su žemės ūkio politikos vystymu ir agrarine aplinkosauga. Aktyviai dalyvauja teikiant ekspertines pastabas ir pasiūlymus Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginiam planui, siekiant suderinti aplinkosaugos ir žemės ūkio interesus.

Gabija Tamulaitytė turi beveik 10 metų patirtį tarptautinėse organizacijose dirbant klimato kaitos bei biologinės įvairovės apsaugos srityse, Žemės ūkio ministerijoje įgyvendino projektus kuriant šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) apskaitos sistemą ūkių lygmeniu bei pradedant formuoti anglies kaupimo ūkininkavimo politiką. Šiuo metu Baltijos aplinkos forume vadovauja gamtos atkūrimo projektams, kuriuose stengiasi integruoti ūkininkų bei gamtos interesus.

Nevyriausybinė aplinkosaugos organizacija Baltijos aplinkos forumas (BEF) jau beveik 15 metų aktyviai veikia aplinkosaugos srityje bendradarbiaujant su ūkininkais.


Seminaras organizuojamas įgyvendinant projektą „Klimato kaitos mažinimo advokacija žemės ūkyje“, kuris finansuojamas Klimato kaitos programos lėšomis, kurią administruoja Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra.

Plačiau apie klimato kaitos advokacijos projektą