Dzūkijoje festivalyje „Vidur girių 2024“ – giluminės gamtos patirtys

Paskutinįjį balandžio savaitgalį Dzūkijoje, tradiciniu tapusiame festivalyje „Vidur girių“ susirinko apie 300 svečių. Oras buvo puikus, visi džiaugėsi ramybe, įdomiomis veiklomis, mėgavosi dzūkų bendruomenės pagamintu maistu. Dalyviai turėjo išskirtinę galimybę įsitraukti į edukacijas, pažintines išvykas, diskusijas bei išbandyti įvairius autentiškus amatus.

„Vidur girių yra vienas laukiamiausių mūsų renginių. Festivalis (su trumpomis pertraukomis) vyksta jau vienuoliktus metus ir kiekvienais metais siekiame svečiams pasiūlyti ką nors naujo bei išskirtinio, padedančio giliau patirti mus supančią aplinką. Pagrindinė festivalio tema buvo žmogaus ryšys su mišku. Šiais metais ši tema buvo įtraukta į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Festivalyje tam skyrėme daug dėmesio, diskusijas šia tema globojo šios idėjos iniciatoriai – Vykintas ir Daiva Vaitkevičiai. Džiaugiamės, kad renginys kiekvienais metais pritraukia gausų būrį svečių ir tikimės, kad kiekvienas festivalyje turėjo vertingų patyrimų.“ – sako renginio koordinatorius Justas Gulbinas.

Šių metų festivalio programa buvo kitokia – nuo ryto gausus būrys dalyvių keliavo į dvi išvykas: ekskursiją automobiliais, kurios metu susipažino su Dzūkijos kopomis ir miško galiūnais – stumbrais, bei žygį „Einu šilan be kirvio ir be pjūklo“. Gidai džiaugiasi, kad dalyviai buvo aktyvūs, daug klausinėjo bei bendravo.

Vidurdienį festivalio erdvę užplūdo svečiai, pasistiprinę dzūkiškais patiekalais, visi pasklido į veiklas, kurių buvo tikrai gausu.

Vietinis meistras Algis Svirnelis visiems pristatė, kaip galima pasiskaldyti tradicinių dzūkiškų štankietų ir balanų, dalyviai turėjo galimybę patys išbandyti šį amatą.

Aurelija Plūkė su grupe svečių Marcinkonių apylinkėse ieškojo grybų. „Džiaugiuosi, kad iš retesnių grybų (kurie šiemet auga kaip pasiutę) pavyko rasti Bohemiškąjį aukšliavarpį. Kiti rasti grybai: valgomasis bobausis, tikroji pintis, žaliagrybis, beržinis pintenis, drebučiai, raudonspuogis, plutpintės, įvairiaspalvė kempė.“ – dalinasi Aurelija.

Renginio dalyviai taip pat turėjo unikalią galimybę tiesiai iš marcinkoniškės Marytės Čeplikienės išgirsti apie dzūkiško grybavimo tradicijas bei pamatyti senovinius įrankius.Visi taip pat turėjo progą daugiau sužinoti apie drevinės bitininkystės tradicijas žygyje „Nuog dravės lig dravės“. Kalnų kelionių bei laipiojimo sporto entuziastai „Montis Magija“ kvietė išsiaiškinti, ar į medį įlipti lengviau pasitelkus modernias priemones, ar tradicinį dzūkišką bitininkų įrenginį geinį.

Dalyviai gausiai dalyvavo ir kitose pažintinėse veiklose – klausėsi aplinkos garsų, žvelgė į mažiausius samanų gyventojus pro mikroskopą, stebėjo paukščius, diskutavo apie invazinius augalus, elninius gyvūnus bei klimato kaitą, gamino inkilus bei beržo tošies apyrankes, rišo šiaudinius sodus, audė dzūkiškas juostas, liejo vaškines žvakes. Žinoma, visi galėjo keliauti į tradicinį „Meškos šiknos“ žygį, kuris kiekvienais metais pritraukia gausų žygeivių būrį.

Vakare prie laužo dalyviai klausėsi mitologės ir baltų religijos tyrinėtojos Daivos Vaitkevičienės papasakojimų apie tai, kaip miške reiškiasi šventybė, kaip ji atpažįstama, patiriama. Pamiegoję kelias valandas, anksti ryte dalyviai kilo ir keliavo į žygį prie Čekelių, kur pasitiko tekančią saulę. Tai – unikali festivalio dalis, suteikianti išskirtinio patyrimo. Paukščiai buvo aktyvūs, todėl dalyviai galėjo klausytis tikučių, mažųjų kragų, gervių, bei tolumoje raiste burbuliuojančių tetervinų. Raisto pakraščiu visi patraukė link pažintinio tako, kur pasitiko ilgametis Dzūkijos nacionalinio parko gamtininkas bei „Sengirės fondo“ valdybos narys dr. Mindaugas Lapelė. Išgirdome, kuo sengirės skiriasi nuo paprastų miškų ir kaip galime jas saugoti. Po žygio dalyviai vaišinosi sočiais dzūkiškais pusryčiais.

Visas renginio nuotraukas galite rasti čia.

Kitų metų „Vidur girių“ festivalis planuoja vėl vykti paskutinįjį balandžio savaitgalį. Šiemet visi kviečiami dalyvauti ir kituose Baltijos aplinkos forumo organizuojamuose renginiuose:

2024.06.08-09 Natura Fest Dieveniškėse

2024.07.27 Nacionalinis šienpjovių čempionatas

2024.10.06 Miško burtai mūsų mažiesiems

Sekite naujienas mūsų Facebook paskyroje ir internetinėje svetainėje. Festivalį „Vidur girių“ organizuoja Baltijos aplinkos forumas, Dzūkijos nacionalinis parkas ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija.Festivalis yra finansuojamas projekto „Natura 2000 tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje, kurį remia Europos Sąjungos LIFE programa ir Lietuvos Respublika.

Prie festivalio finansiškai taip pat prisidėjo Varėnos rajono savivaldybė, o savo veiklomis ir idėjomis – Prigimtinės kultūros institutas bei Montis Magia.